2020 79. kitabı
Acının, zulmün ve sonu olmayan bir umudun kitabı. Toprak sahiplerinin acımasızca yaşayamayacağı ücretlerde işçi çalıştırdığı - sömürdüğü - bir dünya. Bankalar, dedelerinin kan dökerek kazandığı topraklarından oğullarını kendilerine borçlandırıp torunlarını sürdüler. Biriktirdikleri üç kuruş parayla birlikte daha yaşanabilir bir dünyaya duydukları özlemlerini eski ve yırtık kıyafetlerinin ceplerine koyup yol aldılar. Ne içindi tüm bu zorluklar ? Çaresiz kalan işçilerin ne verilirse kabul etmesi, işverenin daha fazla kazanması için mi ? Ne içindi çektikleri çileler ? Daha fazla kâr için elmalar toprağa gömülürken, portakallar nehirlere dökülürken açlıkla mücadele eden bunca insan niye ? Bir babanın evladı aç kalmasın diye açlıktan ölmeyi göze alabildiği; Bir kadının, bir adam açlıktan ölmesin diye verebileceği tek şeyi -göğsündeki sütü- hiç çekinmeden feda edebildiği bir dünya. Kitapta anlatılan aile binlerce göçmenden biriydi ama değişiyor mu hikaye ? Vatansız ve aç aynı acıları yaşıyor binlerce insan İnsana insanlığını düşündüren kitaplardan
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,6bin okunma