2020 24. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2020 20:17
Prens kitabı Machiavelli'nin ölümünden yaklaşık 5 sene sonra yayınlanmış.1559 yılında ise Machiavelli'nin tüm kitapları ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle Katolik kilisesi tarafından "Yasak Kitaplar Listesi"ne konulmuş. Kitabı okuduktan sonra bunu yapmalarını pek tuhaf karşılamadım.Kitapta Makyavelizm akımı yani zafere giden yolda her şey mubahtır felsefesi hakim. Kitap bize bir nevi iyi bir prensin nasıl olacağını anlatıyor. Ben kitabı Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı" kitabına benzettim.(Bunun aklıma gelmesinden sonra Machiavelli'nin de Art of War isimli bir kitabı olduğunu öğrendim:) ) Savaş Sanatı kitabını okuduktan sonra da bu kitabın hala okunmasının sebebini zaman geçse de bazı şeylerin değişmediği olduğunu düşünmüştüm. Bunda da aynı şeyi düşünüyorum. Günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yazılmış olmasına rağmen hala günümüz siyasetiyle uyuştuğu noktalar var. Bu kitabın da bu kadar sevilmesinin sebebi de bana göre büyük ölçüde bu durumdur. Mesela kitapta geçen çoğu şeyleri günümüzdeki dünya devletleri için de söyleyebiliriz. "Vatandaşları öldürmek,arkadaşları kandırmak; inançsız,merhametsiz,dinsiz olmak, "kabiliyet" olarak nitelendirilemez. Bu usuller bir imparatorluk kazandırabilir ama şeref kazandırmaz." "Zararlar tek seferde verilmelidir ki,böylece daha az hissedileceklerinden daha az rencide edici olurlar. Yarar sağlayacak şeylerse yavaş yavaş verilmelidir ki tadına daha iyi varılsın."
PrensNiccolo Machiavelli · Karbon Kitaplar · 201920,3bin okunma