Ve hayvan insana yine şapka çıkarır...
2020 2. kitabı
Alex deyince algilar yikiliyor benden degil Baska alexten bahsediyor diyorsaniz, henuz kendinizi yazarin yerine koymadiginiz icindir. Insan medeni bir sekilde yasama vasfina sahip olsada ya yaptiklari ile ya da sustuklariyla hep Alex ciligin devamini saglamistir. Maalesef bitmeyecek de. O zaman ne yapmali... herşeye rağmen Iyilige devam etmeli, sevdiklerin icin, en azindan kendin icin... Cunku hayatin cemberinde bir gun ya Alex olacaksin ya da o sana ugrayacak. Bugün dışlananlar ötekeileştirilenler senden benden ne kadar farklı dersin. Maalesef bugün bile bu kurgular distopik geliyor insanlara. Sadece türkiyedeki kadın ve çocuk istismarları Alex cike rahmet okutturacak cinsten. Iyilik zor iyi kalmak daha zor. Sosyolojik olarak daha genel birşey varsa o da devletin popülizm uğruna şiddete ve adiliğe ses çıkarmaması ve hatta ona sahip çıkması. Alex e verilen işin çakıcı affından tutun da somadaki 100 lerce kisinin öldürülmesine, mafya liderlerinin devlet başkanları ile poz vermesinden tutun da bilim insanlarının terörist sayılmasına... Ve insan kendine ateş etti. Însandaki kabil ancak pamuk tan sonra layık bir şekilde hesap verecek. Ancak o zaman Kadar birşey yapmazsan sen vesevdiklerin ya habil olacaksın ya da kabil olmaya zorlanacaksın... Kitabın güçlü aforizmaları var. Akıcı bir kitap . Nasıl şerh edilir bilemem ama kötülüğü yalın bir şekilde anlatması çok isabetli. hayatta böyle şeyler olmuyor demek deve kuşuna rahmet okutturur. Bu nedenle nasıl yapsak da insanlığın şiddet eğitiminde bu betimlemeleri müfredatlara eklesek? Son kertede Alex deki değişimi ele alırsak demek istediğim insana eğitim ile verilecek şeyin iradesini almak üzerine olmadığını, iyi ve güzel şeylerin kotülükten Kat be kat üstün olduğunu hakkalyakin göstermenin değerli olduğudur.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma