2020 26. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2020 20:08
Okuduğum ilk Balzac eseri ve ilk klasik eserdi. Ilk başta kitabı okurken "Ne oluyor?" tarzında sorular soruyordum kafamda. Kitap ilerleyen sayfalarda sizi içine daha çok çekiyor ve siz yaşananlara tanıklık ediyorsunuz. Sizin gözünün önünde bir kızın akrabaları tarafından yok oluşuna şahitlik ediyorsunuz. Kitaba da ismini veren "Pierrette" karakterinin ailesini anlatarak başlıyor. Başlangıçta "Niye ki" dediğim şeyler ilerleyen sayfalarda cevaplarını aldım. Pierrette'nin büyükannesinin yanından zengin olan kuzenlerinin onun vasiyetini almasıyla olaylar gelişiyor. Kötü duyguların vücut bulmuş halleriyle yaşam sürdüren Pierrette'nin onlardan beklediği yegâne hisler; merhamet ve sevgi. Kıskanç kuzinin ve paragöz kuzenin onu hor görmesiyle genç kız yok olup gidiyor. Biri onu kurtarmalı dediğim kısımda karşıma Brigaut çıktı ve onun o çabasına hayran kaldım. Sevdiği kişi için olan o savaşına, onu yaşatmak için verdiği mücadeleye hayran kaldım. Kitapta en beğendiğim kısım Pierrette ve Brigaut'un mektuplaştığı sahneydi. Mahkeme sahnelerinde açıklığa kavuşmasını beklerken hazin bir son ile karşılaşıyorsunuz. Brigaut'un Pierrette'e için çabalamasına bayıldım. Kitap hazin bir sonla bitmesine rağmen anlattıkları iç burkucu ve gerçekti.
PierretteHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018371 okunma