Sevgi ile Bağlanma
2020 34. kitabı
. Selamlar, Psikoloji muazzam bir bilim değil mi sence de? Neyi neden yaptığımızı, hangi yollarla kendimizi onarabileceğimizi ya da #ruhsal açıdan daha sağlıklı olacağımızı haritalayan harika bir yol gösterici. Bu bilime hayranlık duyarken profesyonel olarak hakkıyla bu işi yapanlara gıpta ettiğimi belirtmeden geçemeyeceğim Gelelim sevgi ile bağlanmaya... Hepimiz bambaşka ailelerin üyeleri olarak doğduk ve büyüdük. Bambaşka yapılarımız var. Erken çocukluk döneminde ebeveynlerimizden öğrendiğimiz sevme biçimleri, güvenme biçimleri, sorun çözme biçimleri var. Senin bağlanma stilin ne? Karşındaki insanı ve onun bağlanma stilinin getirdiği davranışları tanıyabiliyor musun? Tamamen güven ve huzur içinde bir ilişki kurabiliyor musun? Güvensizliklerinin, kaygılarının temeli ne? Kendini ve partnerini daha iyi anlamak için ne yapmalısın? Dr. Stan Tatkin bize hem kendimizi fark edebilmemiz hem de ilişkimizi kuvvetlendirebilmek adına faydalı bir #rehber hazırlamış bana kalırsa. Çeşitli sorularla kendine dış gözle bakmanı sağlarken sunduğu egzersizlerle aslında küçük dokunuşlarla ve pencereni değiştirerek hayatını daha keyifli ve huzurlu hale getirebileceğini görmüş oluyorsun. Hani hep denir ya "insan başkalarını sevebilmek için önce kendini sevmeli" diye. Bu kitabı okumadan önce ben de aynısını düşünüyordum fakat Tatkin bana farklı bir pencere açtı ve bunu seninle paylaşmak istiyorum. "Bu nasıl doğru olabilir? Eğer bu doğru olsaydı bebekler dünyaya kendisini seviyor ya da nefret ediyor olarak gelirlerdi. Kendimizi sevmeyi öğrenmemizin nedeni bir başkasının bizi sevmiş olmasıdır. Kendimize değer vermeyi öğrenmemizin nedeni de başkalarının bize değer vermiş olmasıdır. Özsaygımız ve kendimizi beğenmemiz de başkaları tarafından geliştirilir." Sevildikçe sevilebilir olduğunu, aşağılandıkça değersiz olduğunu öğrenir ve kendine olan tavrını başkalarının sana hissettirdikleri üzerinden belirlersin. Bu yaklaşımı çok mantıklı buluyorum. Peki sen bana katılıyor musun?
Sevgi ile BağlanmaStan Tatkin · Diyojen Yayıncılık · 2020237 okunma