2020 36. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2020 23:31
Vâlâ Nureddin, Nazım Hikmet‘in en yakın arkadaşıdır. Okul arkadaşlığı olarak başlayan ilişki hayat boyu devam eder. Vâlâ Nureddin, Nazım Hikmet, Faruk Nafiz ve Yusuf Ziya bu dört şair Yeni Dünya vapuruyla mili mücadeleye katılmak için Anadolu’ya geçerler. Bolu’da öğretmenlik yaparlar. Bolu’da öğretmenlik yaptıkları günlerde sosyalist olan Sovyetler Birliğine gitmeye karar verirler. oradan Tiflis ve Moskova’ya uzanan Kitapta kimler yok ki, Ziya Gökalp, Yakup Kadri, Adnan Adıvar, Ahmet Cevat, Enver Paşa, Cemal Paşa, Şevket Süreyya Aydemir, Mahmut Şevket Esendal, Kemal Tahir, Orhan Kemal. Beni en çok güldüren Vâlâ Nureddin’in Bakü’de günlerce havyar yemesi. “Biz de zeytin yemekle o günlerde Bakü’de havyar yemek aynı şeydi” diyor Vala. Moskova günlerinde Troçki ve Stalin’in liderlik mücadelesinde önce Troçki’yi daha sonra Stalin’i desteklerler. Nazım Hikmet yurda döner ve komünist olduğu gerekçesiyle birçok kez tutuklanır fakat 1938'de “orduyu ve donanmayı isyana teşvik" suçlamasıyla tutuklandı ve yargılandığı davada 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapishane günleri başlar ve hapishane arkadaşları arasında Kemal Tahir, Orhan Kemal ve Hikmet Kıvılcımlı’da vardır. Sağlık durumunun kötüleşmesi sonrası 18 gün açlık grevi yapar. Arkadaşlarının isteği üzerine açlık grevini bırakır. Demokrat Parti 14 Mayıs 1950 seçimlerini kazanınca genel af çıkarır. İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde aralıksız 12 sene kaldıktan sonra, 14 Temmuz 1950'de çıkan Genel Af Yasası'ndan yararlanarak, 15 Temmuz'da serbest bırakıldı. Komünist Nazım’ı rahat bırakmazlar. Sürekli takip ederler. Çeşitli nedenlerle sık sık karakola götürülür. 1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Aynı yıl Nazım yurt dışına kaçar. Nazım Hikmet’in ilişkileri; Nazım’ın ilk eşi Nusret Hanım’dır. En uzun evliliği Piraye Hanımladır. 1960 yılında Vera ile evlenir. Kimi araştırmacılara göre Nazım Hikmet, 12 kadına ilgi duymuştur. 3 Haziran 1963’de Moskova’da ölür. Nazım Hikmet’in eserleri 1938 - 1968 yıllarında Türkiye’de yasaklıdır. Kitaptan alıntılar; Ben ne halkın cebinden beş para çalmışım, ne de bir şairin cebinden bir satır / Nazım Hikmet Kemal Tahir, 15 yıl hapis cezasına çarptırılır. Cezanın nedenlerinden biri kardeşine Sabahattin Ali’nin kitaplarını vermesidir.
Bu Dünyadan Nazım GeçtiVala Nurettin · Kırmızı Kedi Yayınları · 2018277 okunma