Teke (Temmuz) ayının ilk betiği (2020 yılında okuduğum 53.betik)
2020 53. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2020 18:14
"Zamanın Yolcuları: Dede Korkut ve Yağmur Taşı adlı betiğiyle gönlümde taht kuran Misli Abla'nın ikinci betiği adıyla aşırı derecede ilgi çekiyor. Ay Han'ım adını işitince Fantastik bir roman olarak düşündüm. Betiği alıp okuyunca kısmen düş kırıklığı yaşadım. Normalde öykü seçkilerinden korku ve bilim kurgu okuyan biri olarak bu öykü seçkisinde ilgimi çeken çok güzel öyküler olsa da genelde anısal öyküler olduğu için kısmen ilgimin dışında kaldı. Öykü seçkisine ad olan Ay Han'ım öyküsü Karamanlı Beyliği döneminde geçiyor. Misli Abla, nasıl ödde geçmişe gidip Ayhan Hatun ile tanışıp onun ebelik anısı öğrenmiş anlamadım. Efsun bir yazar olmalıdır. Bu seçkideki bazı öykülerinde özlediğimiz yıllara yolculuk ederken ailesindeki sevgisizlikten veryansı eden kızın babaannesinin gidişiyle sevgiye dair umut ışığını yitirişini de tanık olacaksınız. Doğu ailelerinde genelde sevgisiz bir ortam hüküm sürür. Bu ailelerden yetişen balaların kimi hırçın ve gaddar olarak büyürken kimi de düzeni bozacak umut ışığı olan sevgi pıtırcığı olarak özünü geliştirerek büyür. Bir gün sevgi pıtırcıkları o düzeni bozacaktır. Sevgi, Yer'i ve Evren'i kurtaracak en güçlü büyüdür. Kuğulu Park'ın Doğuşu olan Kuğu, Kavak ve Güzellik Kraliçesi öyküsüyle adeta parkın doğuşuna tanık olacaksınız. O öyküde aileler, balaları Musevi ailesiyle rahatsız etmesin diye çivili fıçı ulamışı yaratmışlar. Elbette korku yaratıp onların rahatsız etmesin diye üretilen ulamışla bence toplumda Musevi korkusu oluşturmuş farkında olmadan. Avrupa'nın bizlere yaptığı şeyi biz de Museviler'e karşı yaptık farkında olmadan. Müslüman da Musevi de Hristiyan da birer Tanrı'nın kuludur. Özümüze istediğimizi şeyi başkalarına da yaptırmayalım. Okumanızı tavsiye ediyorum çünkü çok güzel bir kaleme sahiptir Misli Abla." #BetikEli #AyHanım #MisliBaydoğan #ÖyküSeçkisi #AcıLokma #AkifinKedisi #Cilvenaz #DamsıDeğnek #DüzeİnenKurt #GündüzDüşü (#ÇınarGölgesi) #KavakKuğuveGüzellikKraliçesi #KüçükBilinç #MedihaHanımınÇiçekleri #MihrabımDiyerek #MusulunBademleri #ÖksüzlerÇeşmesi #Riya #Vahşi #YarımDünya #ÖtükenNeşriyat
Ay Han'ımMisli Baydoğan · Ötüken Yayınları · 202073 okunma