Kainatın Efendisi ﷺ'in Şemâil-i Şerifi
2020 24. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2020 15:16
 Şemâil kelimesi şimâlin çoğuludur. Sözlükte "karakter, kişilik, tabiat, huy, ahlâk; iyi, hoş seçkin özellikler" demektir. 9.yy.dan itibaren Hz. Peygamber'in  ﷺ beşerî yönünü, yaşam tarzını ve şahsî hayatını anlatan eserlere bu ad verilmiştir.(sf13)   Bu kitap Tirmizî'nin eş-Şemâilü'n-Nebeviyye kitabının Mehmed Râif Efendi tarafından Türkçeye özet çevirisinden alınarak hazırlanmıştır. Kitabın başında Mehmed Râif Efendi şöyle bir müjde vermiştir: "...Muhtasar Şemâil-i Şerif Tercümesi'ni okuyup anlayan kimsenin Mahbûb-ı Hudâ ve Ma'şûk-ı Cenâb-ı Kibriyâ Efendimiz'e muhabbeti iyice artacak ve kitapta anlatılan şemâil-i şerife uygun olarak rüyasında Hz.Peygamber'i  ﷺ görüp gönlü sevinçle dolacaktır. Çünkü Kur'an ehli "ehlullah" ve hadis ehli de "ehl-i Resûlullah"tır. İşte bütün bu sebeplerden dolayı itikadı sahih olan müminlerin her biri bu güzel kitaptan bir nüsha temin edip ululayarak samimi bir niyetle okumalıdırlar. "(sf. 19)  Kitapta; her işi pek hoş ve mübarek olan Fahrî Kainat Efendimiz'in  ﷺ mübarek dış görünüşlerinden başlayarak kıyafetlerinin nasıl olduğu, sarığını nasıl bağladığı, yürümesi, oturması, konuşması, gülmesi, yediği şeyleri, koku sürünmeleri, latifeleri, ibadetleri, ağlamaları, güzel ahlakı ve sayamadığım daha pek çok güzel özellikleri ashâbın (radıyallahu anhüm) diliyle anlatılmış. Kitap, Tirmizî'nin hadislerinin tercümesinden oluşmuş sadece gerekli yerlerde açıklama yapılmış ve hadisten çıkarılacak dersler yazılmıştır.  Rabbimizin (c.c) De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”(Âl-i İmran 3,31) ilahi buyruğuna uymak isteyen biz Müslümanların Efendimiz  ﷺ'in peygamberliğini anlatan eserleri okumamız gerektiği gibi onun günlük yaşantısını, yaşam tarzını anlatan eserleri de okuyup kendi hayatımızı da onun yaşantısına uygun hale getirmemiz gerekmektedir. Bu konuda tembellik etmemiz ve sanki sünnetlerden hiç mes'ul değilmişiz gibi bir tavır takınmamız doğru değildir. Nitekim Efendimiz  ﷺ şöyle buyurmuştur: “Sizden herhangi biriniz hevâsını benim getirdiğime tâbi kılmadıkça iman etmiş sayılmaz.”¹ İki cihanda saadet O'nun  ﷺ sünnetine uymaktır. Rabb'im bizleri O'nun  ﷺ yolundan gidenlerden ve ahirette O'nunla  ﷺ, saadetli ashabıyla (radıyallahu anhüm) birlikte olanlardan eylesin. Allah'ım! Efendimiz Muhammed'e ve onun âline hiç eksilmeyen salâtla salât eyle. Allahümme âmin... [1] Beğavî, Mesâbihu’s-Sünne, 1, 160; Şerhu's-Sünne,1, 212–213; Hatib Tebrîzî, Mişkâtu'l-Mesâbîh, 1, 55; Nevevî, Kırk Hadis (hds. No:41)
Din
Şemail-i ŞerifMehmed Raif Efendi · Semerkand Yayınları · 2013186 okunma