···Okunma: 20 Temmuz 2020 11:14 Herkesin kitaplığının ıssız bir köşesinde senelerce duran ve asla okunmayan bir kitap vardır.. Bu kitap da şimdiye kadar benim için öyleydi. (Oyuncak hikayesi animasyonunu izleyenler bilir, kendisiyle oynanmayan oyuncakların üzüldüğü gibi, senelerce okunmayan bu kitapların da hep üzüldüğünü ve ''beni ne zaman okuyacak'' diye düşündüğünü hayal ederim.) Kitap seneler önce hediye olarak gelmişti ve açıkçası onu, sadece çocuklara yönelik, klasik bir başarı romanı gibi düşünerek okumayı hep ertelemiştim. Geçenlerde bir karar aldım ve kitaplığımda olup da okumadığım ( böyle eskiden kalma yaklaşık 20 kitabım falan var) tüm kitapları, asıl okuduğum kitaplara ek olarak, bir yandan okumaya karar verdim ve böylece Rüzgarı Dizginleyen Çocuğu elime almış oldum.
Kitap sizi, kurgu değil gerçek olan ama bir o kadar da uzak olduğunuz bir hayatla tanıştırıyor. Bizim hiç tecrübe etmediğimiz açlık, kıtlık, sefaletle dolu bir hayatı henüz ortaokul çağında olan William'ın nasıl değiştirmeye çalıştığına tanıklık ediyorsunuz. Üstelik parasızlık yüzünden okula gidememesi, herkesin onunla deli diye dalga geçmesi ve daha bir çok olumsuzluğa rağmen...
Onun bu imkansızlıklar içerisindeki başarısından sonra beni asıl etkileyen şey ve kitabın asıl sevdiğim yönü; Sadece haritada küçük bir parça olarak gördüğümüz, bizden kilometrelerce uzaklıktaki bir yerde insanların ne şartlar altında yaşadığını, bizzat orada yaşayan biri tarafından öğrenebilmekti.. William'ın kitapta dediği gibi ''Haritaya bakarken, orada on bir milyon insan yaşadığını ve çoğunun yavaşça açlıktan öldüğünü hayal edemiyorsunuz.'' Gerçekten istediğimiz kadar haberleri, gündemi onu bunu takip edelim yine de biz aslında kendi küçük dünyamızın dışında olan bitenden bihaber yaşayıp gidiyoruz.
Kitabı okurken sürekli ''ya ben Türkiye'de değilde Malavi'de doğup büyümüş olsaydım'' düşüncesi beynimi ele geçirdi. Acaba William gibi tüm zorluklara rağmen hayatımı değiştirmek için bir şeyler yapar mıydım yoksa mevcut durumu kabullenip herkes gibi mi bir ömür sürerdim ? Bu soruyu cevaplamak çok zor..