·272 syf.····Okunma: 21 Temmuz 2020 21:20 Yazara göre karakter değiştirilebilir bir olgudur. Bunun için duygu, düşünce ve eylemin bir arada terbiye edilmesi gerekir. Duygusal insanlar için bu değişim zordur. Çünkü duygular ağır bastığı takdirde düşünceler pek bir söz hakkı kalmaz. Aynı zamanda düşüncelerin eyleme dönüşebilmesi için duygunun sıcaklığına da her zaman ihtiyaç duyarız. Örneğin yataktan kalkıp birkaç satır bir şeyler karalama düşüncesini aklımıza getirebiliriz ancak bizi hareketlendirecek şey o düşünceyi eyleme dökme arzusudur. Tembel insan, iradesinin esiri olan insandır. Bir de gizli tembeller vardır. Onlar da iradesini kontrol altında tuttuğunu zanneder fakat disiplinli bir çalışma yapamaz, bir çok alanda çalışmaya çalışır, çalışmalarını yarıda bırakır çünkü bir anlık heves onu motive eder, gerisi yoktur. Bununla beraber başarı her gün az da olsa adım atmayı gerektirir. Heveslerle geçirilmiş gençlik hoş gelebilir ancak bu geçici bir mutluluktur. Asıl mutluluk, disiplinli bir çalışma sonucu elde edilen erdemli kişilik, bilgili dil ve demir gibi işleyen bir zihne sahip olmaktır. Gençlik hevesleri yaşlanınca geçer ancak zeka yaşlanınca bile geçmez, işlemeye devam eder. Bu da insana gençliğinden daha mutlu bir yaşlılık yaşatır.