İrade Terbiyesi

Çevirmen:
Hakan Alp

·200 syf.·
2019 7. kitabı
Es-Selam Dostlar... Cemil Meriç ile Ali Fuat Başgil’in tavsiye yazılarını okumam ile kitaplığıma kazandırdığım disiplinli çalışma,irade eğitimi ve ahlak üzere yazılmış bir eser… Yazarımız Julet Payot karakter eğiminin önemi ile başlıyor ve özellikle vurguluyor sağlam nitelikli bir eğitim ile karakterin değişebileceğini. Sonrasında başarı için en temel unsurun irade eğitimin olduğunu vurguluyor. Acaba bu eğitim nasıl sağlanır ve günümüzde iradeyi engelleyen unsurlar nelerdir? Eğitimci olarak yazarımızın başarısızlığımızın en büyük etkeni iradesizlik ( irade zayıflığı ) sözüne sonuna kadar katılıyorum. Derslere girdiğimiz zaman malumunuz üzere öğrencilerimizin en büyük sıkıntıları çaba göstermekten ve özellikle süreklilik gerektiren gayretten uzak kalmaları, nasıl verimli bir şekilde başarı sağlanır bilmemeleri… Neticesinde ise hasıl olan şu davranışlar şekilleniyor; Hantallık,rehavet,tembellik ve aymazlık. Soruyum niçin çalışmıyorsun; -Hocam canım istemiyor, cevabı en çok rastlanan zaaflık göstergesi diyebilirim. Peki bu süreçte bizler eğitimciler daha doğrusu büyüklerimizin payı ne? Maalesef ve maalesef dün sitede arkadaşlarla da istişaresini yaptık müfredat öğrenciyi gerçekten tanımaya veya değerlerini ortaya çıkarmaya yönelik değil. Sadece bilgiye dayalı bir sistem dahlinde hareket ediyoruz. Bir örnek veriyim; Öğrencim rapor aldı ertesi gün aynı kağıdı verdim ve arkadaşlarından soruları aldığı için 87 aldı. -Dedim ki olmaz bu haksızlık ki Cuma günü idi.Pazartesi gel yeniden farklı sorular ile sınav yapacağım. Dostlar! Sadece soruların yerleri değiştirdim ve aldığı not;57… Anladım ki bir konuyu fikri ne derseniz artık bütüncül olarak düşünmek ve gün yüzüne çıkarabilmektir asl olan. Yoksa lüzumsuz detaylar ile bilgi yığını ancak gerçekleri gizler ve tembellikle
Eğitim
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,5bin okunma
İRADE: insanın kendini yönetebilme gücü
2026 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 18:11
Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap tüm önyargılarımı yıktı. İrademle savaştığım, zamanımı yönetemediğim, yapmam gereken şeyleri devamlı aksattığım kısacası verimsiz geçen günlerime bir faydası dokunur, belki bir şeyler öğretir diyerek başladığım bir kitaptı (faydası dokunmasa bile okursam düzelir diyerek kendimi avutuyordum işte:) fakat daha önce bir iki kez başlayıp bıraktım. Devam ettirememe sebebim aceleci davranmam ve zaten bildiğim şeyleri anlattığını düşünmemdi. Son denememde zorda olsa ilerlemeye, ilerletmeye çalıştım ve zaten bildiğimi sandığım o metinleri idrak ederek okumaya gayret ettim. Açık konuşmak gerekirse ilk iki denememde okuyamama sebebim aslında “sadece okumuş” olmamdı. Okuma eylemini çoğu zaman yanlış algılıyoruz “okumak” İrade Terbiyesin’de de çokça geçtiği üzere derin bir tefekkür ve idrak gerektirir. Bu hususta bende her cümleyi derin bir tefekkür ile okuyup acele etmemeye, her cümlenin üzerine kendi çapımda notlar alıp sizlere sorduğum kimi sorular ile kendi fikrimi müspet ölçüde aydınlatmaya çalıştım. Bu kitaptan sadece irade terbiyesi değil.. -“Elalem” ne der? safsatası -Cehalet ve sebepleri -Tembellik ve nefse düşkünlük -Mutlu hayat için vermemiz gereken çaba -Toplumca kabul görmüş normların geçersizliği -Erkeklik ve kadınlığın kalıpların dışına çıkıp toplum görüşlerinin değişmesi gerekti görüşü -Tefekkür -Dilin gücü -Eğitim sistemindeki aksaklıklar -Ve dahi beden sağlığı, uyku problemi gibi daha nice konulara değinilmiş. Farklı bakış açılarından bakıp, düşünme açısını genişletici ve sorgulatıcı bir anlatım yöntemi kullanılmış. Bazı görüşlere katılmasam dahi bu beni memnun etti çünkü her zaman için aynı görüşlerden değil farklı görüşlerden de bir şeyler öğrenebilmeliyiz. Ben alabileceğim faydayı en üst düzeyde alıp, hayatımı rayına
2022 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 06:18
1900 lü yılların başında yayınlanmış olan bu kitap, Fransız yazarın o dönemdeki Fransız halkının yaşadığı sorunları temel alarak, bu sorunların hepsini tembellik ve iradeyle alakalı zeminlere oturtup, çözümüne ilişkin tezler sunmuştur. Kitabı okurken en çok içerlediğim nokta ise 1900 lü yılların Fransa'sında var olan yozlaşmaların, günümüz Türkiye'sinde de ayyuka çıkmış olmasıdır. Batıya ve kültürüne o kadar çok öykünmüş durumdayız ki yuvarlak hesap yüz yıl önceki hallerini, arızalarıyla beraber günümüzde yaşamak zorunda kalıyoruz. Durumumuz tıpkı altımızda off road aracı olup asfalt pistte, o pistin araçlarıyla yarışmak gibi. Kendimize ait zemini korumak yerine ait olmadığımız yollara özenip çırak çıkıyoruz. Ve ne kadar çabalarsak çabalayalım o yola sonradan girdik, biz o yolda ilerledikçe aynı miktarda ilerleyen rakipleri yakalama şansımız mucizelerle sınırlıdır. Kitaba, insanların karakterlerinin değiştirilemez olduğu düşüncesine karşı, iradenin gücünün neler yapabileceğiyle başlıyoruz.Her şeye yüzeysel bakan ve görünüşe aldanan insanlar yetiştiren, kişileri ezbere iten eğitim sisteminden ve sıyrılma yöntemlerinden bahsederek devam ediyoruz. Bu yöntemlerin başında ise karar verme, fikir oluşturma, harekete geçme en son rütbe olarakta alışkanlığa dönüştürme geliyor. Kişi bir olayı alışkanlığa dönüştürdüyse artık ortaya bir irade koyabilmiş ve o defteri kapatmış, kazanım sağlamıştır. Kitabın okunurluğu kaçmasın diye kitapta olmayan bir örnekle bunu açmam gerekirse;namaz kılmaya karar vermek, sonra namaz hakkında fikir sahibi olup kavramak, namaz kılmaya başlayarak harekete geçmek ve bunu sürekli yapıp alışkanlık edinmek. Bu aşamalar tamamlanıp alışkanlık kazanıldığında tembellik aşılmış irade terbiyesinde bir mevkiye gelinmiş demektir. Alışkanlıkların küçümsenmemesi
18 YAŞINDA OKUSAM ASTRONOT OLURDUM DEDİĞİM KİTAP
2024 63. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 20:47
Fransız pedagog Jules Payot’un 1894 yılında yazdığı etkisinin ise Cemil Meriç’in “disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim." şeklinde ifade edilmiş kitabı diye sanılan aslında 1926 senesinde, İbrahim ethem (Dr. Ethem Bakar) tarafından Terbiye-i İrade olduğunu belirteyim. Şunu söyleyebilirim ki Cemil Meriç’ten sebep hüsnü zan ile bakıp öncesinde Ethem Bakar’ın kitabını okuduğumda terbiye-i irade batıyı fazlasıyla öven sanki tüm olay batıda çözülebilecekmiş gibi hissettirmesi. İslami noktada temel bir muvazeneye sahip olmayanların Ethem Bakar’dan değil Jules Payot’tan okumasından yanayım.Kitabımız üniversite öğrencilerinin nasıl ders çalışacağını ve ilim öğrenebileceğini gayet güzel bir dille anlatıyor. İçerisinde uyuşukluk, kötü arkadaş çevresi ,şehvet,cinsel dürtü ,İrade terbiyesi tefekkürden bahsedilmektedir. Bilhassa öz disiplinden uzak genç arkadaşlar sözüm size 200 sayfa deyip geçmeyin lütfen .
2024 68. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2024 14:44
Kaderimi tayin eden bir başka kitap da İbrahim Ethem’in Terbiye-i İrade başlıklı eseridir. Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” -Cemil Meriç “Bütün mağlubiyet ve felaketlerimizin yalnız bir sebebi vardır; o da irademizin zayıflığı, çabadan ve özellikle de daimi çabadan nefret etmemizdir.” Birçoğumuz Payot’un İrade Terbiyesi kitabını okumuştur ben de çok popüler olduğu için okumuş ancak biraz daha lise çağlarındaki gençlere hitap edeceğimi düşünmüştüm yani bir şeyler yetersizdi çıkartarak Ustad Meriç’in de faydalandığı gerçek kaynağı bizlerle buluşturdu. İrade nedir? “İrade, muhakeme edilerek seçilen bir düşünceye, fiile dönüşebilecek derecede kuvvet veren ruhsal bir hassadır.” “İnsan yalnız öğrendiği ile yetinmemeli, bizzat aklî melekeleri ile tefekkür edebilmelidir ki hakikaten bir çaba göstermiş sayılsın.” Nefsin terbiyesi, derin tefekkürün önemi, duyguların etkisinden sağlam alışkanlıkların kazanılması gibi başlıklarla çok geniş bir şekilde iradenin nasıl terbiye edileceğini ele almış. Ben uzun bir sürece yayarak okudum sizlere de o şekilde okumayı tavsiye ederim. Umarım okuduklarımız hayatımıza tesir etsin ve başarı yollarında atacağımız adımlar bu güzel kitabın ışığı ile aydınlansın
İrade Terbiyesi
2025 24. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 00:13
Açıkçası bu kitabı seçmemin sebebi biraz kendime kızmamdan kaynaklıydı. Hep yapmam gereken işleri ertelediğim, başladığım şeyleri yarım bıraktığım zamanlarda “bu irade meselesi bende ciddi sıkıntı” diye düşündüm. İşte tam da o noktada İrade Terbiyesi karşıma çıktı. Beklentim de şuydu: bana sihirli bir reçete versin, bir sabah kalkayım ve artık hiçbir şeyi ertelemeyen, kararlı, disiplinli biri olayım . Ama tabii okudukça anladım ki mesele öyle bir anda değişmek değil; küçük küçük, günlük pratiklerle kendini inşa etmek. Kitap aslında tam anlamıyla bir kişisel gelişim – felsefe karışımı diyebilirim. Yani bugünkü popüler “10 adımda başarı” tarzı yüzeysel kitaplardan değil; daha derin, insanın iç dünyasına dokunan bir rehber gibi. Genel havası ise biraz ciddi ama aynı zamanda samimi. Payot insanın zaaflarını yüzüne vuruyor ama bunu yargılayarak değil, daha çok “bak sen de bu hataları yapıyorsun, gel birlikte toparlanalım” der gibi bir üslupla yapıyor. Okurken bazen kendini yakalanmış hissediyorsun, çünkü anlattıkları birebir günlük hayatımıza dokunuyor: ertelemeler, dikkatin dağılması, bahaneler… Ama işin güzel yanı şu: o sertlik arasında umut da var. “İrade değişmez değil, geliştirilebilir” mesajı aslında kitabın havasını motive edici ve güven verici bir noktaya taşıyor. Bana göre kitabın ana teması şu: insanın en büyük düşmanı kendi iradesizliği. Yani dış koşullardan çok, içimizdeki tembellik, dağınıklık, arzulara kapılma hali bizi geriye çekiyor. Payot, iradeyi bir kas gibi görüyor: çalıştırırsan güçleniyor, boş bırakırsan zayıflıyor. Bu yüzden kitabın konusu, iradenin nasıl terbiye edileceği üzerine kurulu. Önce bizi zorlayan engelleri anlatıyor: tembellik, hedefsizlik, kontrolsüz arzular, kötü çevre ve bahaneler. Sonra da bu engellerle başa çıkmak için küçük ama
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,5bin okunma
İrademiz, bizim Kontrolümüzde ve bizden güçlü değil.
2020 45. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2020 14:04
Merhaba sevgili okurlar:) öncelikle genç arkadaşlarımın bu incelememi özellikle okumalarını tavsiye ediyorum, herkese hitap eden kitaplar olduğu gibi zaman, zaman birilerine yada bir kesime hitap eden kitaplarda vardır ve bu kitabımız gençlere hitap ediliyor tabi gençleri çok daha ağırlıklı konu edinmiş ama, bir çok insanın ortak huylarını konu edinip eleştirdiği kısımlar da var okuyan herkesin kitapta kendine göre cümleler bulacağına inanıyorum. Biliyorsunuz, bazı şeylerin zamanları vardır örneğin genç yaşımız bizim baharımız en güzel yaşımızdır ama bu yaşta herşeyi yaşamak, dilediğini yapmak herkes ister, ama işte burda devreye irade terbiyesi giriyor, her istediğimiz güzel değildir, her yapmak istediğimiz etik değil. Kısacası güzel yanlışlar da vardır. İşte insanın genç yaşta nefsine, iradesine hakim olması elbette ki muhteşem bir başarı olsa bile bu çok zor bi durumdur çünkü nefis öyle tatlıdır ki insanın ona karsı koyması zordur, ama imkansız değil. Tembelliklerimiz, gevşek düşüncelerimiz hep bizden ve kendimize karşı koyamamaktan geçiyor. Sonuç olarak biz insanız mükemmel değiliz hatalarımız var he hata yapmaya meyilliyiz. Nefsimize, irademize tamamen hakim olmayabiliriz ama bir nebze kontrol altına alabiliriz. İnsan ümitsizlik yaşına vardığı zaman zaten onun için bir şey kalmıyor irademiz daha kontrollüdür nefsimize daha hakim oluruz, ama biz, hedeflerimiz, ideallerimiz eskisi gibi değildir. Geçen geçmiştir kısacası. gençlik insanların en gözde zamanı olduğu için kontrol altına almak güçtür. Tabi irade terbiyesi sadece insanın kendini kontrol etmesi yanlışa dur demesi kendisine hakim olabilmesi demek değildir. Yazar kitabı yazarken insanlar için önemli olan konuları ayrı ayrı başlıklar altında açıklayıp tavsiyede bulunuyor ve bunu asla sıkıcı bir dille
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,5bin okunma
Zaman onu doğru kullanana yanlış yapmaz.
2024 109. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2024 16:24
İrademiz müdahale etmediği müddetçe hayatımızı dürtülerimiz şekillendirir. Ne kadar zordur bazen aldığımız kararların arkasında durmak. Zor olan; aldığımız kararların devamını getirememek çoğu zaman. Çünkü sıkılırız, yapamadığımız zaman üzülürüz. Oysaki hayatımızı güzelleştireceğini, bizim için iyi geleceğini biliriz bu kararların. İnsanoğluyuz işte kolay olanı, zahmetsiz olanı tercih etmeyi severiz. Çünkü özümüzde hantallık, tembellik, rehavet vardır. Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim diyor Cemil Meriç Neden bizim içinde olmasın.Hayatta neyi istedik de var Olmadı bir düşünelim? Yazarımız Jules Payot karakter eğitiminin önemi ile başlıyor İrade Terbiyesi kitabına. Karakterlerimizin belli özelliklerini genlerimizden almış olsak da bunları disiplinli bir kararla, irade ile geliştirebilmek, yönlendirebilmek bizim elimizde. Sadece biraz sabır, kararlılık, istek... Tembellikten arınmış sağlam bir Zihni nasıl yaratırız sorularına cevapları kitabımızda buluyoruz. Çabalamayı asla bırakmamayı, arzu ettiğimiz hayata ulaşabilmemiz için irademizi sürekli sınavdan geçirerek kontrol edebilmeyi nasihat ediyor bizlere. Tembelliğe neden olan dış çevrenin zararlı etkilerini karşı Siz de önlem alarak kendinizde değişim süreçlerini başlatabilmek ve iradenizi kontrol altına almak istiyorsanız İrade Terbiyesi kitabı ile tanışın size çok şey öğretecek tir. Keyifli okumalar dilerim.
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,5bin okunma
İrade Gücünü Kazan, Hayallerini Gerçekleştir!
2024 142. kitabı
Hayallerine uzanmak için dağları mı delmek istiyorsun? Kendini geliştirmek ve potansiyelinin zirvesine çıkmak mı arzun? O zaman bu kitap tam sana göre! Jules Payot'nun İrade Terbiyesi, adeta bir hazine haritası gibi, seni bambaşka bir benliğe ulaştıracak. Kitap, iradeyi kas gibi çalıştırılması gereken bir yetenek olarak ele alıyor. Nasıl ki düzenli egzersizle kaslarımızı güçlendiriyorsak, irademizi de bilinçli çabayla geliştirebiliriz. Peki, bunu nasıl yapacağız? Payot, bize bu konuda somut ve uygulanabilir yöntemler sunuyor. Dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sakin bir ortamda çalışmanın, net ve ulaşılabilir hedefler belirlemenin, adım adım ilerlemenin ve asla pes etmeden çalışmanın önemini vurguluyor. Olumlu düşünmenin ve kendine inanmanın da iradeyi geliştirmede kilit rol oynadığını unutmamak gerekiyor. Tembellik, erteleme, kararsızlık gibi irade zaaflarının da farkında olmak ve bunlarla nasıl mücadele edileceğini öğrenmek gerekiyor. Payot, bu problemleri aşmak için de bize yol gösteriyor. İrade Terbiyesi sadece bireysel hedeflere ulaşmak için değil, aynı zamanda daha iyi bir insan olmak için de bir rehber. Payot, iradeli bir insan olmanın sorumluluk bilinci, saygı duygusu ve özveri gibi erdemleri de beraberinde getirdiğine inanıyor. Kitap boyunca Payot, felsefi altyapısını da ustaca kullanıyor. Zorluklarla yüzleşmeye ve kendini aşmaya teşvik eden görüşleriyle adeta bir mentor gibi yol gösteriyor. İrade Terbiyesi, okunması gereken bir kitaptan öte, yaşanması gereken bir rehber. Payot'nun sunduğu yöntemleri günlük hayata uygulamak, irade gücünü geliştirmenin ve hayallerine ulaşmanın anahtarıdır. Bu kitap, kendini geliştirmeye ve daha anlamlı bir hayat yaşamaya istekli herkes için paha biçilemez bir kaynaktır. Unutma, irade bir kas gibidir. Ne kadar çok
2021 62. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2021 07:42
Okunacaklar listeme eklediğimde şöyle bir not düşmüşüm: "Edebi Kelâm nickli ağabeyin tavsiyesi" Ali Fuat Başgil gibi bir pişmanlık yaşamadım. Bu kitap daha önceden elime geçmediği için üzülmedim. Kişisel gelişim kitaplarını sevemiyorum. Zaten kitabın bir ahlâk kitabı olduğunu düşünüyordum. Türüne bakmadan aldım. Ama şimdiye dek kişisel gelişim türünde okuduklarımın esamesi okunmaz bunun yanında. Kitabın sonunda merak ettiğim ilk şey: Niçin bu tür kitapları sevemediğim mevzusu oldu. Acaba akıl almayı sevmiyor muyum? İşlenen konular basit ve yavan geliyor. Bir başka merak ettiğim konu ise Payot yaşasaydı bu kitabın Türkçe'ye çevrilmesini ister miydi? sorusu oluyor. Hitap ettiği kesimin Fransız gençleri olması sebebiyle böyle bir düşünceye kapıldım. Bu kitabı okuduğum için hayatımda bir değişiklik oldu mu? Sanmıyorum. Bu kitabı okuyunca hayatında değişiklik olur mu insanların? Bilmiyorum. Sonuç olarak: Bu kitabı okumak yerine Zamanın Kıymetini okumak çok daha evladır diyebilirim.

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.