İrade Eğitimi

Ali Berktay

Umarım Linç Yemem
2024 20. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 09:40
Bu eseri bitirdikten sonra "Bir Ömür Nasıl Yaşanmalı" sorusunun cevabı gibi dedim kendi kendime. Sonra İlber Ortaylı'nın " Bir Ömür Nasıl Yaşanır" kitabı aklıma geldi. Onu da okumuştum ve o kitabı bitirince "İlber hocam sizin bu tavsiyelerinizi uygulayacak insan sayısı Milyonda bir bile değildir. Aynı zamanda tavsiyeleriniz yetiştiğiniz çevredeki insanlara hitap ediyor. Ülkenin %99'una hitap etmiyor. Örneğin Paris'te şu cafede şu kek çok iyi.. Yurt dışında muhakkak şu yerde yemek yemelisin... şuranın havası şöyle felan... Ayrıca 12 yaşına kadar ne olacağını hedefini belirlemediysen senden bişey olmaz treni kaçırdın... vs vs... gibi bir sürü temel insan eğitiminden uzak tavsiyeler. Bugün ülkede 3 aydın sayalım dersek çoğunluk İlber hocayı ilk 3 te sayar. (Beni az çok tanıyanlar Türk yazaralara Türk Edebiyatına ne kadar çok önem verdiğimi bilir. Maksadım batılı yazarları övmek değil, günümüz aydınlarının yokluğu ve var olanların durumunu göstermek) İlber hocan'ın kitabı 2019 da yayınladı. Jules 1909 da yayınlıyor arada 115 yıl var. Ve Jules'in kitabı bugün için Türk toplumuna maalesef kat be kat daha faydalı bir eser, "bir ömür nasıl yaşanmalı" konusunda. Özellikle üniversite okuyan ve eğitimci bireylerin okuması gereken bir kitap. Bu arada İlber hocayı çok severim:)) Ama bu gerçeği görmezden gelemezdim.
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202438,5bin okunma
İrade eğitimi imkansız değil!
2025 85. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 21:19
“Bütün bu eserde varılan gerekçeli sonuç, karakterimizi düzeltebileceğimiz, kendi irademizi eğitebileceğimiz, zamanla ve tabiatımızı yöneten yasaları öğrenerek benliğimiz üzerinde yüksek düzeyde bir hâkimiyet kurmayı kesinlikle başarabileceğimizdir.” s.225 Kitabın çok güzel bir özeti bu paragraf sanırım. Öncelikle çok sevdiğimi ve kitapta da bahsi geçtiği üzere 18-25 yaş arası gençlerin muhakkak okuması taraftarı olduğumu belirtmeden geçemeyeceğim. “Mutluluğumuz irade eğitimine bağlıdır çünkü mutluluk, hoş fikir ve duyguları verebilecekleri tüm keyfi vermeye zorlamak, acı verici düşünce ve duyguların bilince erişimini yasaklamak veya en azından onu tamamen istila etmelerini önlemekten ibarettir. Demek ki mutluluk, iradenin en üstün noktasından başka bir şey olmayan dikkate çok yüksek bir derecede hâkim olmayı gerektirir.” s.227 İrade-mutluluk bağlantısını ben de yerinde buluyorum bahsedilen kısımda olduğu gibi. “Her türden müfredatın içinden çıkılmaz, balta girmemiş alanlarına baltalarla dalmalıyız, enine boyuna geniş sahaları keserek açmalıyız, günışığının, havanın girmesine imkân vermeliyiz, gerektiğinde fazla iç içe geçmiş ve birbirlerine zarar veren güzel bitkileri de gözden çıkarmalıyız. Belleği "tıka basa doyurmak" yerine, etkin alıştırmaları, karar verme yetisini geliştiren çalışmaları, entelektüel inisiyatifi, güçlü tümdengelimleri geçirmeliyiz; deha sahibi insanlar iradeyi eğiterek ortaya çıkarılır, çünkü akla mal edilen bütün birinci sınıf vasıflar aslında enerjiden ve irade sebatından kaynaklanır.” s.228 Kelimesi kelimesine katılıyorum. İradeyi yönetmek, entelektüel kişiliğe sahip olmak, mutlu olmak, kendi kendine yetebilmek çok çok farklı kulvarlar. Bunlar için çaba, azim, sebat ve irade gereklidir ve bizler de kendimizde bunların olduğuna inanmalı ve bu
Puan vermedi·260 syf.·
2024 5. kitabı
Üzerine düşünülüp not alınması gereken diğer bir deyişle kendimizi adamak gerek okurken neler söylenmek istiyor çümle diye düşünülmesi gereken kitap. Ama bunun yanı sıra anlaşılması kolay betinlemeliri örnekleri elbette var. Tabiki kendiyle barışık olmayan insanlar kendine yalan söyleyebilen okumasın. Ketum net bir kitap tespitleri net bu yüzden bu tür insanlar anlamaz. Üniversite öğrencisi üzerinden genellikle elle alıyor ama bütün insanlara hitap ediyor. İrade üzerine her konuyu ele ayıp inceleyip tespitlerde bulunuyor öğüt veriyor irademizi güçlendirmemiz için... Uzatmaya gerek yok okuyun kesin konuşuyorum iradenizi öyle bir sağlamlaştırıyor ki o kopuk ipleri kesip kopmaz çelikten zincirle sağlamlaştırıyor..
Felsefe ve Düşünce
2021 80. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2021 21:51
Herkese merhaba arkadaşlar; Aslında kişisel gelişim kitapları pek tarzım değil ama kitabın çok fazla önerilmesi ve Cemil Meriç’in Disiplin içinde çalışmayı bu kitapta öğrendim .”diye tarif ettiği “İrade terbiyesi ” ilk yayımlandığı tarihten itibaren pek çok dile çevrilmiş ve tembellik , isteksizlik gibi huylardan kurtulmak isteyenlerin baş ucu kitabı olmuştur. Birçok insan , kendi hayatındaki birçok şeyi değiştirmemekten yakınır ve hep bir bahane sunar ya da suçlamalarda bulunur. Asıl sebep ise irade zayıflığımızdan kaynaklanmaktadır. Gelelim kitabımızın içeriğine ; kitabımızda daha çok gençlere tavsiyeler üzerine yazılmış bir kitaptır. Kitap irademizi nasıl kontrol altına alırız, neden irademiz zayıflar , iradeyi etkileyen etmenler nelerdir tarzı sorulara önemli psikolog ve filozofların görüşlerini de ekleyerek cevaplar veriyor. Bana göre kitap herkesin okuması gereken bir kitaptır.
Sadece kitap değil
Puan vermedi··
İrade bazen yetmez nasibinde işin içinde olması gerekir. . . …. .
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202438,5bin okunma
Mutlaka herkesin okuması gereken bir kitap.
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 15:54
Jules Payot İrade Eğitimi, Jules Payot tarafından yazılmış ve 1895 yılında yayımlanmıştır. Bu kitap tüm insanları irade zayıflığından, tembellikten kurtarmayı amaç edinmiş. Harekete geçmek istiyorsanız, bir nebze hayatınızda motivasyon arıyorsanız bu kitap kesinlikle tavsiyemdir. Okurken bitmesini istemediğim bu sebeple de çok ağır okuduğum bir kitap oldu. Her sayfasında mutlaka kendi yaşamınıza ait bir şeyler buluyorsunuz. Tam bir başucu kitabı.
Psikoloji
2025 2. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 01:16
Daha önce neden okumadığım diyebileceğimiz bir kitap. Aslında ana fikir olarak başarmanın yollarını bize anlatıyor. Kitap en başlarda sıkıcı ve yarıda bırakma hissi veriyor insana ama yazarında bahsettiği zaten bu vazgeçmemek, sebat göstermek olay da bundan sonra başlıyor aslında günümüzü kayda alınmış ve bunu geçmişte yazıya dökülmüş kıymetli bir kitap.
2024 3. kitabı
Okunma: 01 Mart 2024 23:45
Öncelikle kitabın çevirmenini eleştirerek incelememe başlayayım. Kitaba irade zayıflığımızın temel sebebinin, ilk olarak çabadan, sürekli çabadan dehşet duymamızla alakalı olduğunu okuyarak, daha sonra her sayfayı kafamdan onaylayarak devam ederken; yazarın yoğunlukla literatürden alıntı ve atıflarıyla okuyucuyu ikna etmeye çalıştığı kısma geldiğimizde çevirmenimizin -bir lise talebesini baz aldığımızda- idrakini oldukça zorlayacak şekilde bize metni sunduğunu görüyoruz. Şahsım bu tarz okumalara alışkın olduğu için şikayetçi değilim elbet, ancak yazarın hitap ettiği kitlenin bir kısmının işi zorlaşmış olabilir diye düşündüm. Kitap esasında beş bölümden(kitaptan) oluşuyor: I. Kitap/Girizgah kısmında irade zayıflığı ve sebepleriyle okuyucunun eksikliğinin farkına varması sağlanmış. II. Kitap/İrade Psikolojisi kısmında fikirlerin ve duyguların iradedeki rolü ve hegemonya kurabilme potansiyeli üzerine yine literatüre dayalı bir sunum yapmış Payot. Faydasız arzuların, tembelliğin getirmiş olduğu yanlışları ustaca bir strateji ile ortadan kaldırılabileceği konusunda sağlam mesnetlere dayanarak ikna etmiş okuyucuyu. III. Kitap/İçsel Araçlar kısmında kişinin yaşama amacını fark etmesi ve yaşadığı hayatta, heybesini en iyi şekilde doldurmaya yönelik yapacağı entelektüel çalışmaların önemi üzerine ve entelektüel gelişimin derin düşünmeyi öğrenmeyle -basitin basiti bir ifadeyle, bakmak değil görmekle-sağlanabileceğine dair tavsiyeler sunuyor. Ve bu çabanın gerekliliğini ise şu cümleyle özetliyor adeta: Yürünür, yürünür; günler birbirini izler ve insan varoluşunu daha berrak görmeye başladığında artık yaşlanmıştır. Yazar, akıntıya kapılmadan bir hikaye inşa et diktesini veriyor okuyucusuna ısrarla. Derin düşünme sonuç bakımından bereketlidir diyor, boş hevesleri enerjik
Günümüz Şartlarına Uygun Olmayan Öğütler Dizisi
2024 133. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 17:13
Bu kitabı birçok insandan -çevremden ve bazı ünlü yazarlardan- duyduğum için seneler seneler öncesinden listeme almıştım fakat nedense bir türlü alıp okumaya yeltenmemiştim. Şu an üniversite okuyan bir kuzenim, öğretmenlerinin önerisiyle bu kitabı okuduğunu ve beğenmediğini söyleyince, yorumları da hatırlayarak bu tezat görüşler çerçevesinde okumak istedim kitabı. Özellikle bu kitabın liseyi yeni bitirmiş, üniversite çağı öğrencilere önerildiğini nereden hatırladığımı bilmeyerek okumaya başladım fakat kitabın sonuna geldiğimde bende evet keşke bu kitabı daha önce okumuş olsaydım, bilişsel gelişimime katkısı olurdu gibi bir his oluşmadı. Bilakis o yaşlarda bu kitabı okumadığım, üniversitede bocaladığım yıllarda karşıma çıkmadığı için memnunum da diyebilirim. Simyacı kitabını okurken de beğenmemiş ve fazla abartıldığını düşünmüştüm fakat belki de bu kitabı çok çok önce okusaydım bana katkısı olabilirdi, o yüzden yaşça daha küçük birine okumasını önerip fikrini alırım diye düşünmüştüm. Bu kitap içinse üniversite çağı bir öğrenciye kesinlikle okutulmaması gerektiğini düşünüyorum ve kesinlikle kimseye önermeyeceğim. Bunun en büyük nedeni, başlıkta da belirtmiş olduğum gibi kitabın günümüz şartlarına asla ayak uyduramaması. Kitapta içerik olarak çelişen birçok görüşüm var ve bunlara da kısaca değinecek ama en büyük çerçeveden bakarsak genel sorunun, o çağın şartları ve eğitim anlayışıyla günümüz şartları ve eğitim anlayışının tamamen farklı olması. Tek fark eğitimle de sınırlı kalmıyor tabii. Başarıya bakış açısının da çağlar içinde nasıl büyük farklılıklar gösterdiği malum. Artık karın tokluğuna çağın bir Dostoyevski karakteri gibi bakmıyoruz en azından çalışma ve iş koşullarımıza. Kaldı ki eğitim sistemi her ülkede değişmekle birlikte, adım başı her yol kenarı cafe açar
İnceleme
Okunması Gereken Önemli Eser
2024 11. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2024 00:19
Herkese merhaba, Uzun zamandır kitaplığımda olan ama elimin gidemediği bir kitaptı. Her kitabın her okuyucuya okuması için bir zamanı vardır. Kitap zaten o zamanda çağırır diye bir inancım var. Bu kitapta benim hayatımı değiştirmek istediğim, kendimin en iyi versiyonu olmak için çabaladığım dönemde elime geldi. İyi ki şimdi geldi. Genel olarak gençlere yönelik bir irade, hayat, çalışma vb konuları kaleme almış. Ama her yaştan insanın okuması gereken bir kitap. Bana göre bazı bölümleri biraz uzatmış gibi geldi. Yalnız içerisinde olan alıntılar, bilgiler, tecrübeler çok güzeldi. Hemen bir oturuşta oturup bitireyim gibi bir kitap olarak görmüyorum. Okudukça özümsemek, araştırmak, konu üzerine düşünmek gerekiyor. Yıllar önce yazılmasına rağmen gelecek zamanda bile etkinliği devam edecek bir kitap.

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.