···Okunma: 22 Temmuz 2020 13:59 Benim değerlendirmeme göre Patasana Ahmet Ümit’in en iyi romanıdır.
İnsanın doğası iyi midir? Kötü müdür? sorusu Psikolojinin ve felsefenin temel sorularından biridir. Freud’un psikodinamik kuramına göre insanın doğası kötüdür doğuştan getirdiğimiz cinsellik ve saldırganlık olmak üzere iki yıkıcı eğilimimiz vardır. A. Maslow ve C. Rogers’ın Hümanistik yaklaşımına göre insanın doğası iyidir.
Ahmet Ümit bu romanında insanoğlunun binlerce yıldır değişmeyen acımasızlığı ele almıştır. Yani insanın kötüye meyilli olduğunu bilinçli bir şekilde kötüyü seçtiğini ve acımasız olduğunu vurgulamıştır. İnsanlık tarihine baktığımızda haksız da sayılmaz.
Patasana Hitit kralının başyazmanıdır ve 2700 yıl önce yaşamıştır. Krala ve Tanrı’lara başkaldırır. Antep’te yapılan arkeolojik kazılarda Patasana’ya ait 28 tablet bulunur. Patasana’ya ait bu tabletler Resmî tarihin dışında yazılmıştır. Patasana’nın yazdıkları ile birlikte Arkeologların ve kazı çalışanlarının birbirleriyle ilişkilerini, Ermeni sorununu ve Kürt sorununu da yarattığı karakterlerin farklı bakış açılarıyla ele almıştır.