ÜTOPYA DEĞİL SADECE FANTEZİ
2020 13. kitabı
Dünyada oldukça övülen yazarın bu kitabına bir ütopya sever olarak üç yıldız verince kendi kendime ''acaba çok mu acımasız davrandım?) diye sordum. Ardından sizlerle nedenini paylaşmaya karar verdim. Kitabımız SSCB - USA arası yaşanan gerilimin dünyayı 1. Dünya Savaşı'ndan daha fazla yıpratacağını öngören dünyalı olmayan ''hükümdarlar'' tarafından dünyamıza bir çeşit barış ya da ateşkes getirmeleri ile başlıyor. Döneminin toplumunu beklentileri ile bize sunan bu eserde çocukları düşünmeyen ebeveynlerin çocuklarını kurtarmak üzerine bir fantezi / bilimkurgu eseri olarak kabul edilebilir. Ancak ütopya olarak ele aldığımda ortada ciddi problemler olduğunu düşünmekteyim. Öncelikle bildiğimiz toplumdan çok farklı ve felsefi anlamda ortaya konmuş bir düşünce, fikir bulamadım ki bu ütopyalarda benim için olmazsa olmazdır. Akıcılık ve kurgu yönünden tatmin edici olsa da eğer ütopya olarak ele alacak isek (ki bir çok eleştiri yazısında ütopya olarak ele alındığını gördüm.) okuduğum en başarısız ütopya-kurgu dünyalardan biriydi. SSCB-USA çekişmesinden yola çıkarak çocukları kurtarmak ya da insanlığın tabiatını değiştirmek adına bir takım eleştiriler barındırdığından üç yıldızı hak ettiğini düşünüyorum.
Çocukluğun SonuArthur C. Clarke · İthaki Yayınları · 20214,371 okunma