Yunan mitolojisinin hemen her detayını ilginç ve öğrenilmeye, çalışılmaya değer gören biri olarak Euripides ve onun eseri KYKLOPS'dan olağanüstü bir okuma keyfi aldım. Mitolojideki ilgi çekici karakterlerden olan kyklop, satyr ve Dionysos karakterlerini bir arada işleyerek euripides okuyucuya keyifli ve doyurucu bir metin sunmuş. Ayrıca günümüze ulaşabilen tek satrycon drama olması da ayrı bir önem ifade eder.
Kitapta şarap ve eğlence tanrısı Dionysos'un korsanlar tarafından kaçırılmasıyla onun maiyetindeki satry topluluğun onu aramaya çıkması ve bu arama esnasında Aitna (Etna) adasına ulaşarak orada yaşayan kyklop Polyphemus'un kölesi olmaları ve Troya savaşından dönen Odysseus'un yiyecek takası amacıyla geldiği adada onun ve maiyetinin de esir düşmesi ile beraber satryler ve Odysseus'un Kyklops'dan kurtulma çabaları komedik bir dille işlenmiştir.
Kitabın sağladığı akıcılık aslında trajedileri ile ön plana çıkan yunan kahramanlarının (Odysseus ve Dionysos gibi) bu eserde daha insancıl ve alaycı yönlerine değinilmesi ile gerçekleşiyor. Bunun dışında eserin üslubu ve içeriği günümüzde kahkahalar attıracak bir eser olmayabilir ancak döneminin komedya anlayışına uygun ve o zaman ki izleyenleri güldürebildiklerini düşünüyorum.
Son olarak bu eserinde Homeros'dan fazlaca etkilenen Euripides'in diğer eserlerinin de okunmaya değer olduğunu düşünüyor ve tavsiye ediyorum.