·160 syf.··Beğendi
···Okunma: 28 Temmuz 2020 15:43 Siyaset kuramcısı, yazar ve politikacı Makyavelli (Machiavelli) Avrupa siyasetinin mimarıdır. Bir çok düşünür tarafından "kötülüğün öğretmeni" olarak anılır.
Bu eseri -Prens (Hükümdar)- okurken bazı bölümlerde dehşete kapıldım. Avrupa'nın gerçek yüzüne şahit oldum. Şüphesiz bu kitap Avrupa siyasetinin neredeyse tüm kodlarını içermektedir.
Batının ve özellikle Avrupa'nın siyasetini tanımak ve anlamak için mutlaka okunması gereken bir kitap.
Okudukça son yüzyılda Ortadoğu'da, Afrika'da, ve tüm az gelişmiş ülkelerde uygulanan politikaları ve özellikle son yıllarda Batının,Türkiye'ye olan tavrının nedenini daha iyi anlayacaksınız. Okudukça örnekler o kadar güzel yerlerine oturacak ki şaşacaksınız.
Bu eseri okumadan Batılıları ve onların gerçek yüzlerini anlayamazsınız.
Makyavelli de tıpkı İbn-i Haldun gibi olması gerekenden değil olandan hareket ediyor.
O da tıpkı İbn-i Haldun gibi genç yaşta sarayda katiplik yapıyor, hapse düşüyor. Diğer devletlerin Krallarıyla, görüşüp (ibn-i Haldun Timur'la görüşmüştü), Folransa'yı ordularına karşı korumak için çaba sarf ediyor.
Leonardo Da Vinci ve Michelangelo ile aynı dönemde yaşamış ve onlar gibi gerçeği aramıştır. Onların sanatta yaptığını siyasette yapıyor. Bu anlamda geçekçi siyaset kuramının öncüsü sayılır.
İnsanı çok iyi tanıyor. İnsan doğasını çok iyi biliyor. İnsanların davranış ve karakterlerini çok iyi analiz etmiş. Kitabın neredeyse tümünde insanın doğasına ve zamanın koşullarına (talih) vurgu yapıyor.
Bu kitap, Floransa Kralı Lorenzo de' Medici'ye hitaben ayzılmış ve ona sunulmuş, son derece önemli bir eser.
Not: Rönesans Floransa'da başlamıştır.
***
Mutlaka okunması gereken bir eser. Not alınacak, ders çıkarılacak, öğrenilecek çok şey var. Ancak, tercüme daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.