2020 5. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2020 12:45
“Kadın fikir üretmek için değil, süt ve gözyaşı üretmek için, hayatı yaşamak için değil, yarı kapalı pencerelerin ardından seyretmek için doğar." --> #Kadınlar, Uruguaylı gazeteci ve yazar #EduardoGaleano’nun kitabıdır. --> “Farklı coğrafyalardan, ahir zamanlardan, yakın geçmişten, her yaştan, her sınıftan kadınlar… Kimi büyük kimi küçük eylemlerle, kimi konuşarak kimi yalnızca susarak, yaparak ya da yapmayarak tarihin akışını değiştirmiş kadınlar… Engizisyona, senatoya, kiliseye, sömürgecilere, faşizme direnen kadınlar… Dans eden, seven, sevişen, ağlayan ve gülen kadınlar…” --> #Galeano birbirinden farklı pek çok kadının hikayesini derlemiş ve bizler için bir araya getirmiş. Hak arayan direnişçiler, işçi katillerini kovarak insanlık dersi veren fahişeler, kendi çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak adına zengin çocuklarına süt vermek zorunda kalan anneler, emeklerinin yanında bedenleri de sömürülen ve yaşamları üzerinde hiçbir hakları olmayan köleler, bir eşya gibi kullanılan ve kenara atılan kadınlar, kraliçeler, tarihe geçen savaşçılar, sırf kadın oldukları için sanatla uğraşmalarına izin verilmemiş ünlü yazarlar, ressamlar, şairler, oyuncular, şarkıcılar ve daha niceleri... --> Tarihin tek öznesinin erkekler olmadığını, kadınların da sadece kurban olmadığını bizzat tarih yapan özneler olduğunu, ancak bastırıldığını, cezalandırılıp hayatlarından edildiğini gösteren, bununla mücadele edilmesinin önemini hissettiren bu derleme oldukça rahat okunabilecek bir sadelikte yazılmış. Cinsiyetler arasındaki farkın ne bir eksiklik ne de bir ayrıcalık olduğu gözler önüne serilmiş. --> Özetlemek gerekirse bir insan olarak okuduğum bu kısacık hikayelerde kocaman acılar, büyük cesaretler ve çarpıcı gerçekleri gördüm. Bir insan olarak diyorum çünkü insani duygularda cinsiyet ayrımı yapılmasını doğru bulmuyorum. Biz kadınların ne yazık ki aşina olduğu bu hikayelerdeki mücadeleyi, haksızlığı ve acıyı erkeklerin de görebileceğini biliyorum. Bu düzeni değiştirebilecek olan bizleriz. Sadece kadınlar değil, sadece erkekler değil, BİZLER. --> “Şayet aile ortamı antrenman sahası olmasa erkek çocuk hükmetmeyi, kız çocuksa boyun eğmeyi nereden öğrenecekti?”
KadınlarEduardo Galeano · Sel Yayıncılık · 20242,664 okunma