·800 syf.····Okunma: 02 Ağustos 2020 22:13 Robert Jordan ölmeden önceki son kitabı olan Düş Hançeri gerçek bir Zaman Çarkı kitabı olmayı layığı ile hak ediyor. Geriye kalan 3 kitabı yine Jordan'ın notlarıyla birlikte Jordan'ın eşi ve Brandon Sanderson tamamlayıp çıkarıyorlar. Bundan sonra okuyacağım kitaplar ne kadar Zaman Çarkı gibi hissettirecek bilmiyorum. Sanki serinin son kitabını okumuş gibi bir buruklukla bitti. Zaman çarkı çeviriyordu ve bu seferde çark Robert Jordan için durdu. Kitabı koleksiyon yaptığım için karton kapak alıyorum ve İthaki maalesef kitabı basmamakta da son derece ısrarcılar. Her sene 1-2 kitabını ancak okuyabiliyorum. Biraz da kitabın "spoiler!!!" içerikli incelemesini yapacağım. Hem vermiş olacağım kitap arayışının arasıyla kendime de not düşmüş olacağım.
İhanetlerin ardı arkası bitmeyen 11. kitapta Rand artık savaşmak için arzu duymaktadır. Çünkü bu bitmek bilmeyen Yenidoğan ejder tutkusu çevresindeki herkesin ona davranış biçimiyle beraber kimin gerçekten onun tarafında olduğu muamması Rand'ı iyiden iyiye bunaltmıştır. Rand aynı zamanda Min, Elayna ve Aviendha'nın arasında kalmıştır. Andor tahtının sahibi Elayne Rand'dan hamile kalmıştır. Min ise onu hiç yalnız bırakmamaktadır. Ogier Loial ise evlendirilmek zorunda kalır. Rand'da onun birlikte Ogier şehrine gider fakat Trolloclar saldırısına uğrarlar. Çok büyük bir saldırı olur. Eğer yalancıejder Logain olmasaydı işleri gerçekten yaş olabilirdi. Uzaktan yaptığı saldırı onları pişmiş tavuğa çevirmiştir. İşler burada tabii ki bitmiyor ve Rand Semirhage'in saldırısına uğrar. O ki unutulmuşlardandır ve çok güçlü bir kadındır. Saldırısı sırasında Rand sağ kolunu kaybeder ve bittabi sonra Semirhage esir edilir.
Bir başka konu olan boru üfleyicisi olan Mat'tir. O da zaten 2. adam rolündedir. Başı Tuon ile tatlı bir beladadır. Onunla bir anlamda evlenmek zorunda kalır ve onun deyimiyle zarlar atılır. Tuon onu oyuncak diye çağırması da ayrı bir ironi, çünkü Valere borusunun üfleyenin Mat olduğunu bilmiyor. Kitabın sonundaki savaşta da rolü büyüktür.
Bana göre serisinin esas adamı olan Perrin ise nihayet Faile'i kurtarmayı başarır. Garip bir kurtarma hikayesidir. Faile kaçmak için birkaç kişiyi de yanına alırken Perrin uzun zamandır iz peşindeydi.
Egwene ise Beyaz Kule'nin sahibi iken ihanet sonucu köle durumuna düşer. Büyük bir sabırla geri alacağı koltuğunun ve Rand'ın yapacaklarını düşünerek fevri bir şey yapmaz. Elaida'nın tarafı çok geniştir ve kara ajahların kuleyi kuşatması onun beklemeye de zorlar. Aslında kim kara ajah kim beyaz ajah bir karmaşa da hakimdir.
Seanchanların Aieller ile aralarındaki saçma gerilim ve Rand'ı paylaşamama durumu en saçma taraflardan birisiydi. Sonuçta iki ırkta yenidoğan ejderin iyiliğini istiyor. Birgitte aralarındaki en akıllı Seanchandır. Ayrıca çok garip binek hayvanları olduğunu da söylemeliyim. Binlerce ölen insan ve trolloclar oldu. Unutulmuşlar bir araya geldi. 3 saldırı oldu. Büyük savaş çoktan başlamıştır ve pare pare yok etmeye başlamıştır. Lews Therin ise iyiden iyiye Rand olmuştur. Çıkış yolu olmayan bir sokakta kalmıştır. Moiraine'nin dönüşü ve Mat'e bıraktığı mektup ise uzun zamandır beklediğim olaydı. Bunu da Thom'a bırakması biraz hoş bir olaydı. Son olarak ile muhafız Lan ile aralarındaki bağdan dolayı keşmekeşte olan Nynaeve'e değinmek gerekiyor. O istediğini alsa da savaşta yalnız yolculuk etmeyecektir ve Nynaeve'in ona yardımı dokunmuştur. O evleneceği adamdır! Savaş sahnelerindeki detaylar ise harikuladedir. Tolkien üstattan daha fazla detay vermiştir ve baş karakter bile olsa fazlaca acımasız davranmıştır. Teşekkürler büyük usta!!!