2020 8. kitabı
İnsanları kitap okumaya teşvik eden Kitap Şuuru sayfası yöneticisi Oğuzhan Saygılı hocama teşekkür ederim. Kitap Hasip Saygılı tarafından latin harflerine aktarılmıştır. Kitapta sadeleştirme oldukça başarılıdır. Her seviyedeki okur rahatlıkla okuyabilmektedir. Balkan Harbi tarihimizdeki en acı bozgunlarından biridir. Kitapta siyasi, askeri ve millet olarak yaptığımız hatalara değinilmektedir. Siyasi olarak hatalarımız; "İşte görülüyor ki diplomatlarımız bu kadar kanıt karşısında Balkan ittifakını ne keşfedebildiler ne de önleyebildiler. Maliye siyaseti gibi harici siyasette de beceriksizlik her tarafta hüküm sürdü. Zannetmeyelim ki yalnız askerler Rumeli felaketinden sorumlular. Maliye memurları ve hariciyemiz de bu felakette ihmal ve ağır kusurludurlar. Ordu vazifesinde ne kadar cehalet ve beceriksizlik gösterdiyse, maliye ve hariciye siyasete de o derecede vatan savunmasına ilişkin vazifelerinde kayıtsızlık ve basiretsizlik göstermiştir." (sf. 36.) Siyasilerimiz orduya gerekli mali desteği sağlayamamaları ve diplomatlarimizin Balkan ülkelerinin ittifakindan haberdar olmamalari Balkan bozgununun siyasi nedenleridir. Askeri olarak hatalarimiz saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Subaylarimiz siyasete bulaşmıştır ve orduyu düşünmemektirler. Subaylarımız âdeta askerlik görevlerini unutmustur. Balkan harbinden önce seçkin subaylarımız Trablusgarb ve Yemen'e gönderilmiştir. Savaştan önce ordu terhis edilmiştir. Bulgarlar seferberliklerini 15 günde tamamlarken Osmanlı devleti 45 günde tamamlamıştır. Anadoludan gelen birlikler gelişi güzel yerlestirldi böylece ne asker komutanini düzgün tanıdı nede komutan askerini. Seferberlik konusunda oldukca başarısız olduk. Bozgunun en önemli sebeplerinden biriside manevi sorunlarımızdır. Manevi olarak çökmüş durumdaydık. Halk, ordudaki subay ve erler savaşmadan teslim olmuştur. Viyana surlarına dayanan ordu nasıl olduda savaştan kaçmaya başladı? Savaşı kaybetmemizin en önemli sebebi manevi yönden çökmüş olmamızdır. Kitapta Balkan Savaşının içeriğine girilmemiştir, bozgunda nerede hata yapıldığına değinilmiştir. Kitap Şuuru Kitap Şuuru
Tarih
Balkan Harbinde Neden Mağlup Olduk?Ali İhsan Sabis · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 201643 okunma