2020 4. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2020 16:17
Kitap, okuduğum ilk Jack London eseri. Yazarın canlı tasvirleri sayesinde şuanda 50 derece hissedilen akdeniz sıcağında üşümeyi başarabildim. Ben sıcak iklim insanıyım hayatımda gördüğüm en soğuk sıcaklık -10 derecedir .O - 10 derecede parmaklarıma sanki jilet atılıyor gibi hissettmiştim ve anahtarla kapıyı açmak için 5 dk uğraşmak durumunda kalmıştım parmaklarımı hissetmekte zorlandığım için. Kitabı okurken işte bu anım gelmekle birlikte, - 50 derece gibi bir soğuklukla baş karakterle özdeşerek hayatını kurtarmanın yollarını ararken buldum kendimi. Tabi bu esnada baş karaktere de ihanet ediyordum bir yandan kahvemden bir yudum alarak... Kitabı beğenmekle birlikte öyle çok büyük bir beklentiye girilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Keşke kitabın içinde alıntılayabilecek beni etkileyebilecek bir cümle olsaydı diye düşündüm bitirince. O nedenle 7/10 veriyorum. -----------------------------SPOILER-------------------------------------------------------------------------------------------------- Jack London Ateşi yakmak adlı öyküyü ilk kez 1902 yılında çocuk /gençlik öyküsü olarak yayımlamış. Daha sonra 1908 yılında önceki versiyonun 3 katı uzunluğunda yeniden yazarak, ve sonunu değiştirerek yayımlamış. İş Bankası yayınlarında hem 1902 hem de 1908 versiyonları içeriyor. Bu iki versiyonunun da bulunması karşılaştırma yapmayı kolaylaştırıyor.Benim sevdiğim versiyonu 1908 yılındaki oldu. Çünkü dili daha etkili gelmişti. Sonu akılda daha kalıcı idi. Nedeni konusunda fikirlerim vardı ama de çevirmenin notunu okuyunca tam oturdu. ÇN:" Jack London 1908 yılında The Century Magazine dergisinde yayımladığıysa Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Deniz Kurdu, Deniz Ökçe gibi romanlarını yayımlamış şöhretli bir yazardı artık.Dünyanın bir çok yerini görmüş, birçok olay yaşamış,farklı insanlarla tanışmış, hayattaki yerini bulmuş,hayli para kazanmıştı. .... Hayatı, felsefesi,üslubu,cümleleri oturmuştu." Ateşi Yakmak öyküsünün 2 versiyonu yanısıra Yaşama Azmi adlı öyküsü de bulunuyor. Bu öyküyü de sevdim. Özellikle hasta adamın sürünerek kurtulmaya çalışması arkasında da hasta kurdun onu takip etmesi gayet etkileyiciydi. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ateş YakmakJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202516,2bin okunma