2020 3. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2020 07:54
Okuduğumuz her kitap bizi pekçok yönde etkiler ve biz fark etmeden değiştirir bizi. Bazı kitaplar ise bizi öyle etkiler ki günlük yaşantımızda herhangi bir olay karşısında bir anda o kitap gelir aklımıza, bir anda o sarsıcı cümleler düşüverir zihnimize. İşte "Dr. Jekyll ve Bay Hyde" da böyle bir kitap. Benliğinizi sorguladığınız her an Dr. Jekyll gelecek aklınıza, en ufak bir hatanızda, basit bir öfke patlaması anında Bay Hyde çıkacak karşınıza. Gerçek hayatta insanlar masal kahramanları gibi değildir; iyiler melek gibi, kötüler şeytanın sağkolu değildir bu dünyada. Aslında iyi insan/ kötü insan diye bir şey de yoktur yeterince dikkatli baktığınızda. Her insan kendisinin iyi biri olduğunu düşünür içten içe... Peki söyle bana iyi insan; "Sen hiç birinin kalbini kırmadın mı? Hiç canını yakmadın mı birinin? Söyle, şu koca ömründe hiç mi yanlış yapmadın?" Esasında iyilik yapan insan ve kötülük yapan insan vardır. Kimileri daha çok iyilik yapar kimileri daha çok kötülük. Benliğimizde beraber var olan iyilik ve kötülük bunun müsebbibidir. Mesele kötülüğün içimizde olmaması değildir, mesele kötülüğü bastırabilmemizdir. İçindeki kötülüğü kalbinin mahzeninde hapsedebilendir iyi insan. Tüm bu muhteşem benlik tartışması bir yana kitabın kurgusu da farklı ve etkileyiciydi. Elinize aldığınız bu kitap size üç farklı kitap okumuşsunuz izlenimi verebilir. Zira kitabın ilk bölümleri polisiye-gerilim tadındayken, bu kısmı büyük bir heyecan ve merakla ne olacağını düşünerek okurken; daha sonra işin içine bir de bilim-kurgu giriyor. (Ki ben bunu hiç beklemiyordum. Çünkü kitabı elime ilk aldığımda bir 'çoklu kişilik bozuklugu' hikayesi okuyacağımı sanıyordum ) Ve tam da her şey gün yüzüne çıkarken elinizdeki kitap bir anda felsefe-psikoloji kitabına dönüşüveriyor. Kim bilir belki bu da yazarın benliklerinin bir sonucudur.
Dr. Jekyll ile Bay HydeRobert Louis Stevenson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,1bin okunma