·1025 syf.····Okunma: 12 Ağustos 2020 16:07 Dostoyevski'nin en sevdiğim kitabı miydi bilemiyorum ama zaten bi sıralamaya koymam mümkün değil sanırım.
Son kitabıyla altın vuruşu yapmıs diyebilirim, keske daha cok sayfa olsaydı da daha cok okusaydım dedim.
Dosto bu kitabıyla diğer kitaplarından cok farklı hissettirdi bana. Tabi ki dini konulara cok cok yer vermesi asikar bi fark ama yeraltından notlar ve bu kitaba kadar olan kitaplarından söyle bir fark hissettim; gelecekten daha ümitli daha optimistik bi hava vardı karamazov kardeşlerde. Yeraltı edebiyatinin buhranlı çöküşleri, ümitsizlik, kaygı, depresiflik yine var olsa da diğer kitaplarına göre karakter özellikleri dışında bunu cok hissetmedim.
Rusyanın geleceği, din, ahlak, ilişkiler vs üzerine uzun uzun anlatımlar tasvirler var karakterlerin diliyle verilen. Ben kitaplardaki bu bölümlere özellikle bayılıyorum. Kitapta karakterler ortamlar durumlar ne kadar ayrintilisiyla, e tabi bunu bir de dostoyevski yazmışsa, o kadar seviyorum o kitabı. Ama bu uzun, tek paragrafın iki uc sayfa olduğu yazıları okumak sizi sıkabiliyorsa bu kitap size göre olmayabilir.
Benim en beğendiğim ve alintisini en çok yaptığım kısımlar Staretz Zosima ve Ivanin konuşma kısımları oldu. Bu iki karakterin düşünceleri iki farklı uç aslında. Biri rahip biri ise yaraticiya inanmayan biri. Ama ikisine de hak verdiğim ve kendimi bulabildiğim yerler oldu.
Kitapta belki de az bir yere sahip ancak beni en çok etkileyen kısım Ilyuşeçka'nin babasına edilen hakeret yüzünden hastalanip yataklara düşmesi, bunu gurur meselesi yapması, çocuksu masumluğu ama aynı zamanda büyük bi adam gibi bu duruma icerlemesi. Ve sonrası tabi burayı söylemek spoiler olabilir. "Babacığım, mezarımı toprakla orttukten sonra üzerine bir ekmek ufala, serçeler gelir seslerini duyar, yalnız olmadığıma sevinirim." Ilyuskanin bu sözlerine kalbimi bıraktım diyebilirim. Beni çok çok etkiledi.
Bu kadar "inceleme" yazıyorum ama bunları unutmamak için kendime yazıyorum aslında:) Dostoyevski söz konusu alın okuyun asla pişman olmazsınız.