Limon Ağacı
2020 5. kitabı
Neresinden nasıl başlasam bilemiyorum ancak beni hem duygusal, hem bilgi hem de tarihsel açıdan doyuran kitaplardan biri oldu diyebilirim. Limon Ağacı Ortadoğu’nun kalbinde yeşermiş incelikle ve çok uzun ve detaylı araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış bir eser. Bereketli topraklarda, limon ve portakal ağaçlarının kokusuyla zeytin dalları arasında bollukla yaşayan Arapların kendi vatanlarında ıssız düşmeleri ve doğdukları evleri terk etmek zorunda kalmaları ve nazi katliamından kaçan yahudilerin vatan arayışlarını bir arada işleyen bir roman. Filistin topraklarının bütünlüğünü isteyen Beşir ve kafasında soru işaretleriyle dolu barış arayışı içinde olan Dalia’nın yolları yıllar içinde defalarca kesişir ve aralarında asla kopmayacak bir dostluk gelişir. Geçmişten günümüze kadar Ortadoğu’da yaşananları kronolojik bir sırayla ve geniş perspektifte veren Sandy Tolan bizlere yoğun tarihi bilgiler sunuyor. Yer yer kopukluklar yaşayabilir bu yoğunluğa ayak uyduramayabilirsiniz ancak kesinlikle okunmaya ve üzerine düşünülmeye değer olduğunu söyleyebilirim. Kitabı bitirdiğimde Beşir ve Dalia’nın dostluğunu hissedip derin düşüncelere daldım. Limon Ağacı’na bir şans vermenizi kesinlikle öneririm. İyi okumalar.
Limon AğacıSandy Tolan · Pegasus Yayıncılık · 20227,9bin okunma