2020 13. kitabı
424 sayfada 19yy başlarını, dönem mekan ve insan tarzları bakımından oldukça kaliteli şekilde okuyucuya aktarılan bir İngiliz başyapıtı. *** 5 kız çocuğa sahip Mr&Mrs Bennet ailesine çok saygın bir ailenin komşu olması ile başlıyor herşey. Mrs. Bennet kızlarını saygın adamlarla evlendirmek isteyen görgüsüz, yüzsüz ve susmayan bir anne, Mr. Bennet ise kendini kitaplara vermis konuşmayan bir baba... En büyük kızları Jane ile Mr. Bingley'in tanışması ana karakterler olan 2.buyuk kız Elizabeth ile Mr. Darcy'i bir araya getirir. Elizabeth zeki ama (gariptir) olayları tek taraflı dinleyip inanan biriyken Mr. Darcy oldukça kibirli, orta sınıf insanı küçük gören gururlu bir insandır. Gel gör ki ikisinin tutumları birbirlerinin hayatına oldukça fazla dokunur. Birbirleri uzerindeki etkileri, zaman zaman sinirlendirirken zaman zamanda tebessüm ettirir... (Zaten sonu baştan belli olduğu için buraya daha fazla bir şey eklemek istemiyorum) *** Başta da belirttiğim gibi döneminin yaşam tarzı çok güzel işlenmişti. Fakat her ne kadar dünya çapında ses getiren bir roman olsa da, benim 'boş vakti olmayanlara' çok da tavsiye edebileceğim bir kitap değil.Çünkü: *Kitap bol diyaloglu olmasına rağmen olay örgüsü çok ağır ilerliyordu. *İsimler çok karışıyordu (bu kimdi diye geriye döndüğüm çok zaman oldu.) *Kitaptaki karakter çokluğundan ve yavaş ilerleyen tutumundan dolayı açıkçası kitapta yazılmasa da olurmuş dediğim kısımlar fazlaydı. *Kitap aaa diyeceğiniz, ağzınızı açık bıraktıracak bir şey barındırmıyor. Üstelik sadece sonunu değil, okudukça olayların gidişatını bile kolaylıkla tahmin edebiliyorsunuz. **** Ama tabii ki okumak isteyenler için kesinlikle verimsiz geçecek bir kitap değil. İyi okumalar:)
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma