Yaşam yaşayarak öğrenilirdi ve kısa formüller, mucizevi uygulamalar yoktu.
Sayfa 83
Kısa formülden kastım başkalarının tecrübelerinden öğrendiklerimizdi evet. Yani tecrübelerimizin kısa formül olarak adlandırılmasından değil, onların hayatımızı kolaylaştırmalarından bahsediyordum.
Shokir B.
O halde evet, aynı fikirdeyiz diyebiliriz :)
Tecrübelerden öğrenmek, yaşamı öğrenmeyi kolaylaştıran kısa formüller değil midir?
Shokir B.
Yaşamı öğrenmek için tecrübeler tabiki önemlidir. Fakat kazandığımız tüm tecrübelerimizi yaşayarak, bedel ödeyerek kazandığımız için onları kısa formül olarak tanımlamak tartışılır açıkçası.
Tecrübelerin yardımı olmadan yaşamı öğrenmek ile onların yardımıyla öğrenmek kıyaslanırsa ilki ikincisine göre uzun soluklu olacaktır. Yani sözlerimi Cohn Wanamaker daha iyi ifade etmiş;“Herkes mesleğinde ve hayatında, birçok karanlık yoldan geçmek mecburiyetindedir; ancak bu yolları, elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden istifade ederek yürümek, daha kolay ve daha karlı değil midir?” :)
Shokir B.
Tecrübe deyince benim aklıma ilk gelen kendi tecrübelerim olur. Ve kendi adıma söyleyecek olursam başkalarının tecrübelerinden öğrenmek kendi tecrübelerimizden öğrenmek kadar değerli olmuyor. Bu başkalarının tecrübelerinin bizlere herhangi bir katkı sağlamadığı anlamına gelmez, ancak bir şeyi kendimiz deneyimlemeden her zaman başkalarından öğrenmeyi tercih edersek "öğrenilmiş çaresizlik" kavramını yaşama ihtimalimiz yüksek olur. Kısa formül'den kasıt eğer başkalarının tecrübesinden öğrendiklerimiz ise doğru, kendi tecrübelerimizin kısa formül olarak adlandırılmasına ise katılmıyorum:)
Evet, diyebiliriz. :)