Drina Köprüsü-İvo Andriç
2020 9. kitabı
Kimi zaman varmak istediğimiz yerlere bir kitapla uzanırız, bir nehrin çağıldamasını çevirdiğimiz sayfanın hışırtısında duyarız ve de yüzyıllara bir köprü üstünde tanıklık ederiz işte bu eser tam olarak bunu ifade etti benim için. Drina bir diğer adıyla Sokollu Mehmet Paşa köprüsü, yüzyıllar boyunca çeşitlı milletlere, dinlere, devletlere ev sahipliği yapmıştır. Aşklara, ayrılıklara, dostluğa ve düşmanlığa, işgallere ve savaşlara şahit olmuştur. Salgın hastalıklarla, doğal afetlerle mücadele etmiştir. Efsanelere, masallara ve bu güzel esere konu olmuştur. İvo Andriç, Drina Köprüsü eserinde bizleri yüzyıllar geçerken bu köprü üzerinde yaşananlarla inanılmaz bir akış içinde buluşturmuştur. Bosna Hersek topraklarında yaşananları, değişim ve dönüşümleri pek çok yönüyle ele alarak okuyucuya sunmuştur. Doğuyla Batı’yı bağlayan ve zamanında oldukça önemli bir işlev gören Drina köprüsü ve Vişegrad halkının kültürel, sosyal, siyasi hayatını yaşadıkları olağanüstü olayları, kimi zaman hüzün kimi zaman tebessümle okumamıza olanak sağlamıştır. Savaşlarda, işgallerde ve başka nedenlerle hasar gören Drina Köprüsü her şeye rağmen büyük bir ihtişamla ayakta kalmayı başarmıştır ve tarihe tanıklık etmeye devam etmektedir. Bu kitap farklı kültürlerin bir köprü üstünde nasıl birleştiğini, nasıl zedelendiğini ve zamanla nasıl koptuğunu konu alıyor. Kesinlikle okunmaya ve anlaşılmaya değer. Keyifli okumalar dilerim.
Drina Köprüsüİvo Andriç · İletişim Yayınevi · 20257,5bin okunma