2020 102. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2020 23:37
Ahmet Mithat Efendi Tanzimat döneminin önde gelen yazarlarındandır. Kitaplarının eğitici olmasını istediğinden okuyucuyla diyalog halindedir. Eserimizde genç bir beyzade on altı yaşlarında çingene bir kıza aşık olur. Onun eğitim almasına yardım ederek, medenileşme noktasında katkıda bulunup hanımefendi gibi yetiştirmek ister; ve bu isteğinide yapar. Fakat toplumdan ve ailesinden tepki alır. Yazarımız eserinde çevrenin kişiler üzerindeki psikolojik etkisini, medeniyeti, medenileşme kavramlarını, soyluluğu bazı sayfalarında istişare şeklinde, bazı sayfalarda da okuyucunun fikrinide sorarak bizlerle diyalog halindeymişcesine irdelemiş.. Keşke daha da uzasaymış konu, kısa tadı damağımda kalan eserlerden oldu.. İnsanın hakiki asaleti faziletten gelir, doğuştan değil. Medenileşme diyoruz, insanları ırklarına kökenlerine göre yargılıyoruz. Medenileşmenin talep ettiklerini yapmak için insan olmak yeterlidir. Soy aranmaz.
ÇingeneAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,000 okunma