···Okunma: 27 Haziran 2020 00:00 Sevdiğim bir büyüğüm bu kitapları eser kılan başlarındaki besmele hamdele salveledir, demişti. Attar da uzunca bir hamdele, salvele, 4 halifeye övgüden sonra söze başlıyor. Mesnevi tarzında yazılmış eser toplam 22 makaleden oluşuyor. Ana çerçeve bir padişahın 6 oğluna dünyada en çok istedikleri şeyleri sormasıyla çizilmiş. Padişah 6 oğlun isteklerini ve bu isteklerin gerekçelerini 200 ü aşkın hikaye ile cevaplıyor. Peri padişahının kızını isteyen 1. Oğluna şehvetten, zaman bağından kurtulması için. Büyücülüğü öğrenmek isteyen 2. Oğluna şeytanın, heva ve hevesinin etkisinden kurtulması için hikayeler anlatıyor. (Bu kısımda şeytanla ilgili çok tuhaf söylemleri var.) 3. Oğlan ise Cem'in kadehini (ona baktığında dünyada olup biten herşey içinde görünürmüş) istediğini söylüyor. Babası ise o kadehin akıl olduğu anlatıyor hikayeleriyle. 4. Oğlu abıhayatı içmek istiyor, babası abıhayatın bilgi olduğunu anlatıyor. 5.oğlu Süleyman ın yüzüğünü bulmak saltanat sahibi olmak istiyor. Kimya öğrenmek isteyen 6. Oğluna ise onu hırsından kurtaracak hikayeler anlatıyor.
Kimi o mevzu ile ilgisiz de olsa kıssalardan çıkarılacak çok güzel dersler olduğunu düşünüyorum. Attar'ın tasavvufi görüşlerine aşına olmak veya öğüt almak isteyen herkese tavsiye ederim.