2020 8. kitabı
Bu inceleme yazısını ne zamandır yazmak istiyordum ama hakkını vererek yazıp yazamama kuşkusu beni geri planda tuttu. Öncelikle şunu söylemeliyim ki okuduğum kitaplar arasında bende iz bırakan, beni düşünmeye ve bir şeylerle yüzleşmeye sevk eden bir eser oldu. Yeraltından Notlar'ın ana konusu bir adamın içinde bulunduğu çevre,insanlar ve toplumun genel algısı arasındaki sıkışmışlığını,yalnızlığını,kendi içinde yaşadığı çatışmayı anlatıyor. Öyle bir durumdasınız ki çevrenizdeki insanlar,olgular sizi yeraltınıza kapanmaya itmiş, her şeyden tiksinmişsiniz. Kendi yeraltınızda kendinizi en olgun ve bilge kişi ilan ettiğiniz bir dünya kurmuşsunuz. Ama bir yandan da yalnızlık kıskacı sürekli boğazınızda bir düğüm bırakıyor. İnsan içine karışmak sosyalleşmek istiyorsunuz,ama kimse sizi görmüyor duymuyor. Toplum içine girdikçe daha da yalnızlaşıyorsunuz sanki,bu durum sizi hırçın bir insana dönüştürüyor. Okurken kendi iç dünyanızdan bir şeyler bulabileceğiniz, kendi kendinizle muhakeme yapıp bir şeyleri sorgulayabileceğiniz bir eser. Klasiklere yeni başlayacak olanlara ve kitap okuma alışkanlığını yeni yeni oturtanlara belki biraz ağır gelebilir. Bu kitaptan esinlenerek Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı ve başrolde Engin Günaydın'ın oynadığı Yeraltı adlı filmi de en kısa zamanda izlemeyi düşünüyorum. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,4bin okunma