·217 syf.····Okunma: 05 Eylül 2020 23:00 Öncelikle bu eserin bilinçli okumalar yapmaya çalışan bütün herkese ışık tutacağına inanıyorum.
Stefan Zweig ile başlamak istiyorum. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Hikaye kitapları çok popüler olduğu için ön yargı ile yaklaştığım bir yazardı. Fakat biyografi alanında dünyada eşi benzeri yok gibi yorumları duyduğumda okumaya karar verdim.
Zweig’in biyografilerinin neden bu kadar ünlü olduğunu kesinlikle ilk okumamda anladım diyebilirim. Şiirsel bir dili var. Yer yer zorlandığım bölümler olsa da bu yazarların hayatını ve eserlerindeki simgelerini, hangi ruh halleri ile yazdıklarını açıklamanın çok basit cümlelerle ifade edilebileceğini düşünemiyorum. Fakat o şiirsel üslupla 3 Büyük Ustayı incelemesi enfesti.
İçerik olarak Balzac ve Dickens bölümleri daha yüzeysel kalmış. Dostoyevski’ye daha geniş bir bölüm ayırmış. Zweig’in Dostoyevski’yi ilah gibi gördüğünü direk anlayabiliyorsunuz. Dostoyevski’yi nakış gibi işlemiş. Öyle bir anlatmış ki arka arkaya Dostoyevski okumak istiyorsunuz.
Zweig’e hayran kaldım. Diğer biyografilerini ve hikayelerini de listeme aldım. Başta belirttiğim gibi tekrardan bu eseri tavsiye ediyorum.