2020 50. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2020 15:35
İnsan doğasındaki iyiliğin ve kötülüğün birbiriyle mücadelesini anlatan bu kitap, psikolojide de geçen çoklu kişilik bozukluğuna Hyde ve Jekyll karakterleriyle bakış açısı sunuyor. (Yanılmıyorsam 1931 yapımı filmi de var) Dr. Henry Jekyll ne kadar başarılı ve saygın bir kişiliğe sahipse Edward Hyde da bir o kadar kötücül ve azgın bir karaktere sahip. Bu iki farklı kişilik bir bedende yaşamaya devam ederken gün gelir ve Hyde, Jekyll'in zayıf düştüğü anlarda kontrolü ele geçirmeye başlar. "Artık bu ikisi arasında bir seçim yapma gereği duyuyordum. İki yaradılışımın belleği ortaktı, ama öteki bütün zihinsel yetiler son derece eşitsiz bir biçimde paylaşılmıştı. Jekyll, Hyde'ın keyif ve serüvenlerini, bazen son derece duyarlı bir anlayışla bazen de azgın bir haz duyarak tasarlıyor ve paylaşıyordu; ama Hyde Jekyll'a karşı kayıtsızdı ya da Jekyll onun gözünde bir eşkıyanın kendisinin izini sürenlerden kaçıp sığındığı bir inden başkası değildi." Kitapta yazar, Hyde ve Jekyll'ın çatışmalarını anlatırken Kitabı Mukaddes'ten de alıntılamalar yaparak insanın içindeki iyi ve kötü çatışmasını daha da güçlü anlatmaya çalışmış. Bir çırpıda okunabilecek kitaplardan. Tavsiye edilir.
Dr. Jekyll ile Bay HydeRobert Louis Stevenson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,1bin okunma