2020 21. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2020 11:27
Bir insanın hayatı boyunca karşılaşabileceği tüm ilişkileri Kur'an ve Sünnete göre ele alıp, nasıl olması gerektiğini, yapılan hataları ortaya koyuyor bu kitap. Sade, akıcı bir dili var. İlişkilerin tamamen çıkmaza girdiği, iletişimin tekdüze ve verimsizliğe dönüştüğü çağımızda bu kitabı mutlaka okuyun derim. İlişkilerde ortaya çıkan sorunları ve çözüm yollarını bir beşer olarak kendi penceresinden değil, insanı ve onun fıtratını en iyi şekilde bilen yaratıcı penceresinden ele alması daha güvenilir bir yol izlememize yardımcı olacaktır. Kitapta ilk olarak insanın kendisiyle ilişkisi ele alınmış. Kişinin kendini tanıması gerektiğinden ve bunu nasıl yapacağından bahsedilmiş. Bana kalırsa bu bölümdeki çözüm önerileri daha fazla ve açık olabilirdi. İnsanın kendini tanımasının öneminden bahsedildiği kadar bunu nasıl yapacağının da daha detaylı olmasını tercih ederdim. İkinci bölümde insan-Allah ilişkisine yer verilmiş. Allah ile olan bağın nasıl kurulacağına ve nasıl kuvvetleneceğine değinilmiş. Üçüncü bölümde insan-eşya(evren) ilişkisi anlatılıyor. "Eşyanın hayatımızdaki yeri ne olmalı?" sorusuna cevap bulabileceğimiz bir bölüm. Dördüncü bölümde insan-insan ilişkisinden ve bu ilişkiyi etkileyen etmenlerden bahsediliyor. Örneğin ruh dili, beden dili, ses tonu, vs. Bu etmenlerin bir ilişkide nasıl olması gerektiğinden bahseden bir bölüm. Beşinci bölümde insani ilişkilere dair 10 altın kuralla birlikte ilişkilerde en sık yapılan hatalardan ve çözüm yollarından hadisler doğrultusunda bahsediliyor. Son olarak altıncı bölümde ise, kişinin hayatı boyunca ilişkilerde bulunacağı konumları ele alıp Kur'an'a göre nasıl bir diyalog olması gerektiği anlatılmış. Örneğin baba-oğul, işçi-işveren gibi. Burada bana göre eksik olan, eşler arası diyaloğa yer verilmemesi. Eşler arası iletişim için belki ayrı bölüm oluşturulabilirdi veya son bölümde Kur'an ve Sünnete göre nasıl olması gerektiği kısaca bahsedilebilirdi. Çünkü boşanmaların ve aile içi problemlerin arttığı bu dönemde aile içi iletişimin ele alınması gereken en önemli konu olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar :)
İlişkiler
İnsanî İlişkilerde İlahî ÖlçüMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20202,475 okunma