2020 19. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2020 15:42
SESSİZ EV / ORHAN PAMUK Üç kardeşin babannelerini bir haftalık ziyareti sırasında yaşanılan olayların öyküsüdür. Pamuk kitabında üç kuşak üzerinden doğu-batı çatışmasını ele almıştır. Üç kuşağın hayata bakış açılarındaki değişim dikkat çekmektedir. İdealizm yerini benmerkezciliğe dönüştürmüştür. Karakterlerin kendi içinde yalnızlığı dikkat çekmektedir. Özellikle de ev yalnızlığın, içine kapanıklığın sembolüdür. Anlatım tarzı alışılmışın dışındadır. Beş karakter kendi bakış açısından olup biteni aktarmaktadır.Bu anlatım tarzı biraz kopukluğa neden olmuş ama genel anlamda kurgu, oluşturulan karakterler ve onların iç dünyasını ele alışı gayet başarılıydı. . ️Selahattin Bey Doğunun geleneksel yapısına karşı çıkan batının sahip olduğu değerleri toplumuna aşılamaya çalışan, toplumu bilinçlendirmeyi, geliştirmeyi amaç edinen biridir. Fakat bazı yerlerde toplumcu ve bireycilik arasında kaldığı görülmektedir. . ️Fatma Hanım, Gelenekçi ve acımasız bir kadındır. Doğuyu temsil etmektedir. . ️Metin Genç neslin son temsilcisidir. Dedesi ve babasının idealist yaşamlarının aksine benmerkezci bir kişidir. Kapitalist-materyalist anlayışı sembolize etmektedir. Maddiyatı öne çıkarıp diğer değerleri silmiştir. . ️Hasan Ülkücüdür ve komünist Nilgün’e platonik aşıktır. Kendi içinde gelgitleri ve çatışmaları vardır. İçinde bulunduğu hayattan kurtulmak ve ideallerini gerçekleştirmeyi düşlemektedir. . Ben kitabı çok beğendim, gayet başarılıydı. Orhan Pamuk ne yazarsa yazsın o yazdığı dünyanın içine sizi sürüklüyor ve oradan hayata bakmanızı, düşünmenizi, sorgulamanızı sağlıyor. #orhanpamuk #sessizev
Sessiz EvOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20248,6bin okunma