2020 155. kitabı
tam adı albert chinualumagu achebe olan yazar. (nijer dilinde "chinualumagu", "tanrı benim için savaştı" anlamına gelmektedir). Hristiyan bir ailenin milliyetçi çocuğu olarak nitelendirilebilir. Parçalanma kitabı da postkolonyal türün en önemli örneği. Kisaca anlatmak gerekirse kitap 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde güney nijeryadaki bir koloninin yaşam tarzi ,kültürü, inanışları, düğünleri, cenazeleri, batil inanışları cok güzel bir sekilde anlatılıyor. Burada en cok aklimda kalan ve garipsedigim kısım, ikiz doğumlar lanetli olarak nitelendiriliyormus. Bebekler dogar dogmaz,ormanin derinliklerine birakilip,ölüme terkediliyormuş. Ikinci kisimda kabilenin onde gelen isimlerinden birinin 7 yillik sürgünü anlatılıyor, anne topraklarina gidişi, başka bir kabilede tutunma çabası anlatiliyor ve yavas yavas kolonilere hristiyan misyonerlerin gelişi anlatılmış. Üçüncü bölümde ise misyonerlerin kolonileri yavas yavas sömürüşü yer aliyor. Ve gercekten de cok güzel bir kitap olmuş. Farklı kültürlerin çatışması cok net aktarılmış, yalin bir dille. . . Ben cok keyifle,hizli bir sekilde okudum. Tavsiye ederim.
ParçalanmaChinua Achebe · İthaki Yayınları · 20191,083 okunma