···Okunma: 23 Şubat 2020 23:30 Evrende mavi yeşil gezegenimiz bile küçücük bir noktayken, insanın varlığını evrenle indekslediğimiz zaman ortaya çıkan sonuca galiba mikroskopla bakmamız gerekecek.
Douglas Adams, çimenlerde uzanırken yıldızları seyrediyor ve sonra bu eseri kalem alıyor. Aslında eserleri demek daha doğru olur, 5 eserin tek bir kitapta toplanmış hali kendileri. Kitap haline gelmeden önce radyo yayınlarında yayınlanmış daha sonra kitap haline getirilmiş.
Kitap, galaksiden yol geçecek olması nedeniyle, yol yapımına mavi yeşil bir gezegenin engel olmasından dolayı gezegenin yok edilmesiyle başlıyor. Kahramanlarımız son anda kendilerini dünya dışına atıp kurtuluyorlar. Ellerindeki Otostopçunun Galaksi Rehberi ile maceraları başlıyor.
Kitabı okurken bazen sıkılıyorsunuz bazen gözleriniz yaş gelene kadar gülüyorsunuz. Okuyan biri bu eser için saçma, ironik yahut absürt gibi sıfatlar kullanabilir. Lakin bu sıfatlara rağmen kitabın değindiği çoğu nokta mantık ve derin eleştiri içeriyor. Kitabı eğlenceli ve okunaklı hale getiren, kullanılan üslubun bayağı bir olağanın dışında olmasıdır. Konular arası geçişlerde bile kitap hakkını veriyor. Çünkü uzaydasınız artık bir konudan bir konuya ışık hızında atladığınız zaman şaşırmamanız gerekiyor.
Eser, insana bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor. Bulunduğun gezegene galaksiden uzaydan bakıyorsun. Oradaki sorunlara, insanların psikolojik ve fiziksel gelişimlerine ve özellikle dünya tarihine çok değişik bir noktadan bakmanızı sağlıyor.
Önemli konuları dalga geçerek anlatan, hatta size uçmayı bile öğreten, bilim-kurgu türü ile absürt komedinin karıştırılmasından oluşan bu eseri okursanız, bu mavi yeşil gezegenden uzaklaşmak için otostop çekmiş olacaksınız ve hiç de pişman olmayacaksınız.
Bu mavi yeşil gezegeni kafaya pek takmamak lazım, içinde maymun soyundan gelen ilkel yaratıklar yaşıyor. Bu ilkel yaratıklar dijital kol saatinin hala en etkileyici icat olduğunu düşünürler. Huzursuz olduklarında da bunu ceplerindeki yeşil küçük kağıtların hareketlerine bağlıyorlar.
Rehber de mavi yeşil gezegen için der ki ;
"ÇOĞUNLUKLA ZARARSIZ"