···Okunma: 23 Eylül 2020 15:08 Ayakları sağlam şekilde yere basan uzay operalardan birini bitirdim. Bu betikte Grekler'in Ares, Latinler (Romalılar)'in Mars ve bizlerin Kızıldız (NASA'nın gezegen adlandırması yöntemiyle Kızagan) dediği gezegene yolculuk ediyoruz. Geceleri gökyüzünde kızıl nokta olarak görüyoruz.
İlk yüz beti buram buram sıkıcılık kokuyordu. Gözlük Şirin edasıyla gereksiz bilgiler ve Yerleştirme (Terraformasyon) yöntemini bitki ile mi yoksa bakteri ile mi başlatma konusu, okura sıkıcılık veriyordu. Az ve öz şekilde Kızıldız'taki bir yanardağ patlamasıyla Yerleştirme süreci başlayacağını geliştirerek kurgulansaydı Sihirli Okul Otobüsü Yeniden Yollarda animasyon dizisi gibi başarılı bir eser olurdu.
Rei Hino'nun yönetimindeki kızıl gezegenin yerderi (atmosfer) basıncından dolayı su sıvı halde bulunmuyor ama gezegende bulunan mağaraların derinliklerinde suyun sıvı halde bulunur çünkü gezegenin çekirdeğine yakın olduğu için yerderi basıncı etkisiz kalıyor. Mağaranın derinlikte bulunan ve ışık saçan toparlakların (kürelerin) gerçek mi diye merak ettim.
Çizimlerde karakterleri balaca olduğunu görsek de kurguda yetişkin olduklarını anne ve babalarının vefat ettiğinden çıkarıyoruz. Öz başlarının çaresine bakıyorlar. Çizimler olmasa kurgunun her yaşa hitap ettiği doğrulanır. Kurguyu baz aldığım için bu esere gençlik veya balacalık roman demiyor.
Sıradaki yolculuğumuz Elmas Yağmuru gerçekleştiği 55 Cancri e adlı ötegezegendir. Bu gezegene yeni ad olarak kıvılcım saçan elmas kılıca sahip olan Ural adını vermeliyiz. Acaba kalemimiz hangi gezegeni kurgulamıştır? Bu betiğin eksiklikleri göz önünde bulundurarak okumanızı tavsiye ediyorum. Betiksiz kalmayınız...
#BetikEli #MarstaSel #ZübeyirTokgöz #Dağhan #Denizhan #Moncuk #Irmak #Betül #Ayça #Orhan #TimaşYayınları