2020 65. kitabı
Charles Dickens’ın son dönem romanları arasında en ustaca yazılmış olanı olarak kabul edilen Kasvetli Ev, bir miras davası etrafında para ve güç hırsının getirdiği yıkımı anlatırken İngiliz adalet ve hukuk sistemini eleştiriyor. Dickens 1844 yılında korsan bir yayıncıya telif davası açıyor ve yıllar süren davanın masrafları nedeniyle haklı olduğu halde mağdur oluyor. Kasvetli Ev’i yazarken bu durumdan ilham aldığı düşünülüyor; fakat biliyoruz ki Dickens özellikle Endüstri Devrimi’nin etkilerinden, endüstrileşen İngiltere’yle beraber toplumsal adaletsizliklerden ve insanlardaki para ve güç hırsından şikayetçi ve genelde tüm eserlerinde bunlardan yakınmasını okuyoruz. Kasvetli Ev’de de paranın insanın refahını arttıracak bir araç değil de bir amaç, güç hırsı haline geldiğinde insanı nasıl içten içe çürüttüğüne bir miras davası üzerinden şahit oluyoruz. Toplumda hiçbir koyunun kendi bacağından asılmadığını savunan Dickens’ın, toplumun her kademesindeki insanı birbirine ustalıkla bağlayıp, herkesin refahının aslında ne kadar birbirine bağlı olduğunun altını çizmesiyle toplumsal sorumluluk ve adaletin önemini okuyucuya aktardığını görüyoruz. Tüm bunları edebi açıdan oldukça doyurucu ve nerdeyse polisiye bir romanınki kadar sürükleyici bir kurguyla aktarmış Dickens. Diğer romanlarında da olduğu gibi toplumsal eleştiriyi sunarkenki gerçekçiliğiyle, iyi-kötü savaşını resmederken romantizmi harmanlıyor ve kendine has tarzını ortaya koyuyor ki ben bunu çok seviyorum. Kurgusuyla, karakterleriyle, Dickens’ın kendine has tarzı ve sembolleriyle çok keyif alarak okuduğum bir roman oldu. Ne yazık ki şu an basımı yok, umarım yakında basılır yeniden. Ancak ben Kasvetli Ev’i okumadan önce Dickens’ın son dönem eserlerinden birkaçını okuyup Dickens’ın tarzıyla tanışmanızı öneririm, hatta özellikle Müşterek Dostumuz’u okumanızı tavsiye ederim; çünkü her ne kadar daha sonra yazılmış olsa da Dickens ortaya koymak istediği tarz ve kurguyu Kasvetli Ev’de ustalıkla başarmışken Müşterek Dostumuz bu konuda bir adım geride kalmış. Kasvetli Ev’i okurken bir karakter listesi oluşturmanız faydalı olacaktı, okurken bir süre sonra hepsi tanıdık gelse ve bu durum keyifli bir hal alsa da çok fazla karakterin olması başlarda kafa karışıklığına neden olabilir. Son olarak, kitabın başında çok faydalı bir önsöz var ama kitabı okuduktan sonra okunması daha iyi. Mutlaka okunması gerekenlerden.
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)Charles Dickens · Yapı Kredi Yayınları · 2021402 okunma
1 +1'leme
1.629 Gösterim