Yöneticinin Elkitabı
2020 16. kitabı
YÖNETİCİNİN ELKİTABI Harvard Business Review’in 384 sayfalı Beş (5) kısımdan oluşan kitapta sırasıyla, 1- Liderlik zihniyetine ulaşmak 2- Kendinizi yönetmek 3- Kişileri yönetmek 4- Ekip yönetimi 5- Şirketi yönetmek bölümleri yer alıyor. Ben bu kitabı objektif olarak değerlendiremeyeceğimi düşünüyorum. Sebebi ise hem kişisel gelişim kitapları ile çok haşır neşir olmamam hem de kendi aile şirketimizde yönetici sıfatıyla bilfiil çalışıyor olmamdır. Sadece bu tür kitaplar okuyarak yöneticiliği öğrenemeyeceğiniz gibi sadece yöneticiliği yaparak da yani çekirdekten yetişerek de başarılı olamazsınız. İkisinin karışımı; hem kendi deneyimleriniz hem de başkalarının deneyimleri sizi başarıya götürecek en güzel kokteyldir. Tüm bunları bir kenara bırakarak kitaba geri dönmek istiyorum elimden geldiğince. Başarılı ve güçlü bir lider olmak için her gün önünüze dikilen problemleri çözmeniz gerekir. Kurumsal süreçleri gözden geçirmeli, bütçe oluşturmalı, görevleri doğru kişilere paylaştırmalısınız. İş dediğimiz şeyin kişisel boyutu da çok güçlüdür. Yeri gelir bir çalışana koçluk yaparsınız, yeri gelir üstünüzle bir meseleyi tartışırsınız. Bu tip her türlü durumda göreviniz, empati kurmanızı, güçlükleri yenmenizi ve mutlaka ama mutlaka bir amaç gütmenizi gerektirir. Başarılı olmak için pratik becerilerinizi geliştirmelisiniz. Bunu da içinize dönerek, kişisel gelişiminize yatırım yaparak yapmalısınız.   Bir lider olarak kendi gelişiminize yatırım yaptığınızda, başkalarının hayatını etkileme gücünüzün ne kadar fazla olduğunu anlamaya başlarsınız. Başarı kriterleriniz artık şirketinizde imza attığınız inovasyon, gelişimindeki payınız ve tüm sektörü etkileyen, altında imzanız bulunan yeniliklerdir. Türkiye için uygulanabilirliği zaman alacak tavsiyeler de var elbette. Kitap kurumsal altyapısı oturmuş firmaların ara yönetici CEO ve SEO pozisyonlarındaki kişilere daha çok anlam ifade etse de, benimki gibi aile şirketlerinde çalışan 2. Ve 3. Nesil yöneticelerin de çıkartabilceği çok ders, altını çizeceği çok nokta var. Liderlik hakkında ise; 1.  İnsanların önüne peşinden gidecekleri amaçlar koymak.  2.  En iyi elemanları işe almak  3.  En iyileri elde tutmak 4. Güvenle görev dağıtımı 5. Zaman Yönetimi  6. Ekipleri yönetmek 7. Değerlendirme ve koçluk  8. Sorunlu çalışanlara yaklaşım. 9. Krizlerle başa çıkmak   10. Kişisel kariyer geliştirme(Hem kendiniz hem de diğerleri için) 11. Lider olmak 12. Strateji 13. Ana bölüm: Finansal araçları kullanmada ustalaşmak: 1. Bütçeleme 2. Mali Tabloları anlamak 3. Net bugünkü değer ve iç verim oranı 4. Başa baş noktası analizi ve faaliyet kaldıracı
Eğitim
Yöneticinin El KitabıAnonim · Optimist Yayın Dağıtım · 2017102 okunma