2020 55. kitabı
ALINTI: "Keyifsizliğimin sebebi duyduğum acı ya da aldığım darbeler değildi. Her ne kadar evdekiler bana iyi davranmaya başladılarsa da buna pek güvenmiyordum. Eksik olan bir şey vardı. Yeniden eskisi gibi olmamı, belki de insanların iyi olduğuma inanmamı sağlayabilecek önemli bir şeydi bu eksik olan. Üstüme bir suskunluk çökmüştü, canım hiçbir şey istemiyordu, her zaman Minguinho'nun yanı başında oturup kayıtsız gözlerle hayatın akışını izliyordum. Onunla konuştuğum, anlattıklarını dinlediğim de yoktu." KİTAP HİKAYESİ: Kitabın ana kahramanı olan Zeze, Brezilya'nın Rio De Janerio kentinde yaşayan yaramaz ama bir o kadar da akıllı ve hayatı anlamaya çalışan, sorgulayan bir çocuktur. Roman Zeze'nin ailesinin başka bir eve taşınmaya karar vermesiyle başlar. Taşınılan evin bahçesindeki ağaçlar kardeşler arasında paylaşılır ve Zeze'ye düşen pay küçük cılız bir şeker portakalı ağacıdır. HAKKINDA DÜŞÜNDÜKLERİM: Geç okumalarımdan bir bir diğeri de Şeker Portakalı. Okumadan önce neden yasaklandığını çok kez sorguladım fakat okuduktan sonra farkına vardım ki kitabın çocuk kitabı olmasına rağmen içinde şiddet alıntıları çok fazla geçiyor ve şiddete maruz kalan 5-6 yaşlarında bir çocuk. Bu çocuk yaramaz, aynı zamanda çok zeki, bir çocuk belki de ama tabii ki hiçbir olayın şiddetle çözülemeyeceği noktasında hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2025275,1bin okunma