2020 25. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2020 14:06
Hakikat hiç kimseyle paylaşılmasa bile hakikat olma vasfından bir şey kaybetmez. Ama paylaşılmayan hakikat, hiçbir zaman "tecelli" edemez. İsmet Özel birkaç yıldır bildiğim ve son bir senedirde şiirleri , konuşmaları ile o şahsiyetine hayranlık duyduğum bir yazar / şair , idi . Üç mesele kitabı ile kafasındaki düşünceleri daha yakından tanımak istedim ve kitapla 3 hafta hemhâl oldum . Ki hâla bitmiş olarak nitelendirmek istemiyorum , eksikliğin giderilmesi için bakalım kaç kez okuyacağım bu beyin jimnastiği yaptıran kitabı . Kitabı şöyle bir mütalaa etmeye kalkacak olursam , Teknik - Medeniyet - Yabancılaşma kavramlarını müslüman kimliği üzerinden yazıya dökmüş . İslâm kaynaklarından uzaklaşarak oluşup bir sosyo-politik ortamda müslümanların kendi kaynaklarına bağlı kalarak gerçekçi ve hâklı bir çıkış yolu arama çabalarından biri olma yolunda pusula görevi görmek istenilmiş. Yâni , gelişen bu teknoloji insanlar üzerinde bir hüküm sürmeye başlamış , teknik insanları makinalar karşısında yetersiz görmeyi kabullendirip insanı kendi özüne olana yabancılaştırmasınıa neden olmuştur . İsmet özelde medeniyet kavramı altına sığınan batının her şeyden sorumlu olduğunu dile getiriyor , hatta medeniyet denilenin insana inceliği katıp , içtenliği alan bir kavram olduğunu kesin bir tavır ile belirtiyor. Batının yıllar öncesinden müslamana karşı kavram yapılandırılması ile zehirlediğini hatta ve hatta çoğu Batı yazarının da halklarından bi farklarının olmayıp o gereksizlikte olduklarını yine bu sayfalar arasında bizlere anlatmaya çalışarak bir müslüman olarak bu çağdan sakınıp onları bizim adımlarımıza yöneltmmemiz gerektiğini amaçlıyor . Ama ne yazık ki , ne kadar batının âhlakı eleştirilsede sadece teknolojileri ile yetinmeyip bütünü ile kabullendirilmeye doğru ilerlenildiğinin farkında .. Velâkin son kısımda , ütopya ve radikalizm kavramlarını ele alıyor . Radikalizm için ; "Kavrayışında radikal olamayan istikametinde de isabetli olamıyacaktır . " diyor . Ütopya içinse ; " Bizim ütopyamız bizim için hayırlı olanı duâ ile talep etmemizdir. " Beyninizin düşünmeye çalıştığını gerçek mânada görmek isterseniz bir kitap yordamı ile İsmet Özel'in bu kitabını çokça tavsiye ediyorum . Kitapla hemhâl olmalar ..
Üç Meseleİsmet Özel · Dergah Yayınları · 19843,286 okunma