·261 syf.····Okunma: 30 Eylül 2020 09:46 Kitaba başladığımda daha çok bir serüven kitabı okuyacağımı düşündüm ama okumaya devam ettikçe aslında dikkat çekilen noktanın serüvenden çok başka fikirler olduğunu anladım. Karakterler üzerinden iyilik ve kötülük, lider türleri gibi kavramlar anlatılıyor. Yani alegorik tarzda yazılmış diyebiliriz. İyiliğin ve kötülüğün insanın içinde doğuştan olduğu ve çevre koşullarına göre şekillendiğini anlatılıyor. Jack hakkında çoğu kişinin yaptığı küçük Hitler benzetmesi de bence yerinde olmuş ve Jack üzerinden ırkçılık, tek tip insan oluşturma isteği eleştirilmiş. Ralph ise daha demokratik ve gerçekçi bir lider olarak karşımıza çıkıyor ama Ralph çok zeki bir lider değil aslında. Liderlik özelliği var ama bunun daha çok görünüşünden dolayı olması dikkat çekiyor. Ralph için karizmatik liderin özelliklerini taşıyor diyebiliriz.
Serüven kitabı olarak okunursa kesinlikle beğenileceğini sanmıyorum çünkü anlatım bence çok yavaş ilerliyor. Bu yüzden verilmek istenen, anlatılan mesajlara odaklanılırsa daha verimli bir okuma olur ve yazar böylece amacına , okurlarına ulaşmış olur.