2020 44. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2020 22:26
Victoria çağı yazarı Ballantyne' ın Mercan Adası gibi, Sineklerin Tanrısı'nda da gördüğümüz ıssız ada da yeryüzünün cennetlerinden biridir. Çocuklar da bu adanın okudukları Mercan adasında çok benzediğini söylerler. Ne var ki başlangıçta bunu hiç sezinleyenediğimiz halde, atom çağının çocukları bu güzelim adayı her açıdan bir cehenneme çevireceklerdir. Simon " Bizden başka canavar yok belki" derken Golding'in de belirttiği gibi insanlığın başlıca hastalığını dile getirmek ister; yani insanların içindeki kötülüğü anlatmak istemiştir. Genellikle çoğu ilkel davranışları yetişkinler belli koşullarda gerçekleştirebilir diye düşünülür ancak Sineklerin Tanrısı gösterir ki kötülüğün insan yaratılışında doğuştan var olduğu kanısı doğrudur. İnsanlarda ister büyük ister küçük olsunlar hem iyi hem de kötü içgüdüler vardır. Ancak kimi eleştirmenlerin sandığı gibi Golding'in tüm insanların doğuştan kötü olduklarını savunduğu, umarsız ve kapkara bir kötümserliğe kapıldığı da söylenemez. Golding insanların tümüyle kötü olduklarını değil dış dünyada da insanların iç dünyasında da iyi ile kötünün, aydınlık güçlerle karanlık güçlerin daima çarpıştığı inanır. Asıl gün yüzüne çıkarılan taraf bunlardan hangisinin doyurulması ilgilidir. Keyifli okumalar. Çok güzel ve anlamlı bir kitap. Sanıldığı gibi bir grup çocuğun ada maceraları anlatan bir kitap değil. Uygarlık, anne-baba ve eğitim normlarından yoksun çocukların koşullarla nasıl ilkelleştiğini ve koşulların hangi davranışları kabuğundan çıkardığını gösterir.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma