·97 syf.····Okunma: 01 Ekim 2020 17:33 Yüz yıl önce bugünlerde I. Dünya Savaşı ilan edilmiş, ordular harekete geçmişti. Bu savaşın dünyayı bu kadar değiştireceğini tabii ki o zaman kimse bilemezdi.
Birinciyi izleyen II. Dünya Savaşı’yla güç dengesi değişti ve gücün odağı Avrupa’dan ABD’ye ve Rusya’ya kaydı. I. Dünya Savaşı’yla başlayan bu zaman
diliminde savaş sadece cephelerde verilmedi. Binlerce bilim insanı laboratuvarlarında savaşı ülkelerinin kazanması için geceli gündüzlü araştırma yaptı.
Kimyasal silah olarak kullanılan gazlarla başlayan bu süreç atom bombasının icadı ile zirveye ulaştı. II. Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş döneminde
bu yarış yani savaş devam etti. Günlük hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen pek çok teknoloji, örneğin internet bu çekişmenin sonucu.
Bu sayımızın bir kısmını bu süreci başlatan I. Dünya Savaşı’na ayırdık. Tuba Sarıgül yazısında tam da bu konuyu işliyor: I. Dünya Savaşı ile hayatımıza giren
teknolojiler. Zeynep Bilgici ise yazısında gündemi hâlâ meşgul eden kimyasal silahların I. Dünya Savaşı’nda kullanımını ele alıyor. Ayrıca beklentilerin
aksine I. Dünya Savaşı’nın siperlerde geçen bir yıpratma savaşına dönüşmesinin nedenlerini irdeleyen “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok”
başlıklı bir yazıyı da sayfazda bulabilirsiniz.