·400 syf.····Okunma: 07 Ekim 2020 20:18 Çok sevdiğim bir Bilge demişti ki" Sovyet Devrimini gebeleyen, Çarlık Rusya zamanındaki Edebiyatçılardır." Bu sözü şimdi çok daha iyi anlıyorum. 1906 yılında yazılan bu kitap bence hala güncelliğini koruyor ve uzun bir sürede koruyacaktır.
Ana... Hepimizin Annesi, Ablası, Teyzesi, Nenesi.. çok yakından görebileceğimiz biri ama bu Ana'yı diğer Analardan ayıran ne? O da eşinden şiddet görürdü, evde akşama kadar hizmet ederdi. Ataerkil toplumun yarattığı tüm eksilerden o da çekti. Ama Ana Oğluna güvendi ve onun Ana'sı değil yoldaşı oldu. Oğlunun Devrimci olduğunu; Yataklarını kendi toplamasından, İçki icmemesinden, Küfürlü konuşmamasıdan anlamıştı çünkü yaşıtları böyle şeyler yapmazdı. Oğlu Pavel'e inanan ve anlamak için çaba gösteren Ana her zaman en zor görevleri üstlenir İşçi ve Köylüleri sömürülmekten kurtarmak için bazen köy köy yürür, bazen fabrikalarda "yasak" bildiri dağıtır. Ve oğlunun tüm arkadaşlarını kendi çocuğu Gibi sahip çıkar. Kararlı ve tek istediği Hakikatin yayılması.... Ve oğlunun Mahkemedeki duruşunu, sözlerini yaymak...
Bir Kadının özgürleşmesinin sonucunda dünyanın ne kadar güzelleştiğini gösteren, Kadının direncinin ne kadar da kutsal olduğunu ispatlayan bir roman. Yorulmak bilmeyen, herkese yardımcı olan bir Ana.
Cumartesi Anneleri kitabı okuyunca aklıma geldi ve acaba bu kadar Devrimci Ana'nın olduğu coğrafyada bu tarz roman neden çıkmıyor bunu düşünmekten alıkoyamadım kendimi.
Rusya'da mücadelenin zorluğunu ve Devletinin ne kadar zalim olduğunu aslında tüm devletlerin birbirinin laciverti olduğunu iyice idrak ettim. Farklı olan sadece mücadele edenlerin deneyimleri.. Rusya soğunu, Sibirya sürgününü resmen hissetim.
Gorki'ye de değinmek istiyorum. Devrimden sonra kimsesizlerden dünyanın en büyük askeri müzikalini (Kızıl ordu korosu)kuran adam, anca böyle bir eser yazabilirdi.
Yordam yayınevi Gorki'ye yakışır bir çeviri yapmış. Bir Ana vs Oğul yeter ki bir şey istesin dünyayı bile değiştirir.
Feminist eleştiri yapacak kadınların düşüncelerini onlara bıraktığım için bazı ataerkil gelenekleri ve toplumsal cinsiyet konusunu değerlendirmeyeyim:)