Puan vermedi·255 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Ekim 2020 19:19 Dostoyevski'nin kronolojik olarak okuduğum ikinci kitabı. Bu sıra ile gitmenin okumalarımı daha verimli kılacağını düşünüyorum. Bu yöntemle okuma yapmak yazarın yazın hayatını psikolojik durumunu ve dönemin sosyal yaşantısını anlamamız açısından önemlidir. Okuduğum ilk kitabı insancıklarda ele alınan konu ve dil bakımından birbirinden oldukça farklı ve sürükleyiciidi. "Öteki" kitabı dönem ve çağ farketmeksizin bireyin toplumdaki varoluş sancısını edebi ve gayet mütevazi bir dille anlatan başarılı bir roman. Konusu itibariyle Franz Kafka'nın dava kitabına benzer bir olay yakalıyorsunuz fakat Kafka'nın dava kitabındaki o ağır ilerleyen olay örgüsü bu kitapta karşımıza çıkmıyor. Aksine merakı canlı tutarak ilerlemenizi sağlıyor ve yer yer Kendinizi bulacağınız o polyannacılık dediğimiz her şeye pozitif bakma ve alttan alma durumunu kitabın baş karakteri tarafından size oldukça başarılı bir şekilde sunuyor. Okuduğum benzer temada bu iki kitap kıyasa tabi tutulduğunda elbette farklılıklar vardı lakin Bireyin toplum ya da başka bir birey yahut kurum tarafından bastırılması ve ötekileştirilmesi ile ilgili yazılmış bu iki kitap edebiyat dünyasının çok başarılı eserleri arasında ve klasik olmayı bu yüzden hak ettiler. Her zaman şöyle düşünmüşümdür. Kişisel gelişim kitapları okuyan çok geniş bir kitle var ve bu geniş kitle içerisinde klasikleri hiç deneyimlememiş olanlar var. Bana kalırsa "böyle yapmayın yoksa böyle olur" temalı kişisel gelişim kitapları okumanın yanımda "Biz Böyle yaptık böyle oldu" temalı klasikler okumanın yaşamın tecrübeleri açısından çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Hem farklı coğrafyaları tanımak ve kültürel birikime katkı sağlamak için, bu başvurulacak en kolay ve en eğlenceli yol. Benim bu kitap için söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. En iyisi ben yeni başladığım Dostoyevski macerasına geri döneyim.