2020 28. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2020 14:40
Zenginliğin verdiği şımarıklıkla başlayan ve büyük kayıplarla devam eden bir hayatın, metanete, sükûnete ve teslimiyete varan hikâyesini anlatıyor. Romanın kahramanı Fugui , babası varlıklı kendisi de onun “varisi” olan genç bir delikanlıdır. Hayatı yemek, içmek, gezip tozmak ve bütün gün miskin miskin dolanmaktan ibaret sayan Fugui, hovardalık ve aylaklık adına bütün işleri yapar. Mal varlığının tamamını kumarda kaybettikten sonra ise koyu bir sefalete düşer. Ardından da sırasıyla babasını, annesini, oğlunu, kızını, karısını, damadını ve tornunu da kaybederek tek başına kaldığı olağanüstü acılarla dolu bir hayat yaşar. Fugui 'nin yaşadığı bu dönem Çin de bulunan yönetim ve sistem hakkında da bizlere ipuçları veriyor.Özellikle Çin 'in Mao dönemini bizlere yansıtırken o dönemde uygulanan Kültür Devrimi ve Büyük ileri Atılım Projeleriyle Çin halkının ne kadar büyük bir kıtlık ve sefalet yaşadığı görülüyor.(O dönem yaşananlar Çin'in şuan da hiçbir okul kitaplarında yer almıyormuş sanki hiç yaşanmamış gibi öğrencilere aktarılmıyormuş .Düşündürücü gerçekten bir millet iyi de olsa kötü de olsa tarihini neden silmek ister ki?Tarihte yaşanan her olay o milletin ders almasına geleceğe daha sağlam bakmasına olanak sağlarken Çin utançtan mı yoksa korkudan mı bilinmez bunları gizleme gereği duymuş. ) Kitaba gelecek olursak kitap 1993 te Çin de yayınlandığında da yasaklanmış bunun nedeni pek belirtilmese de yansıttığı dönemden dolayı büyük ihtimal.Sonuç olarak benim için güzel ve bilgilendirici bir kitaptı .Çin tarihi hakkında da bu sayede birazda olsa araştırarak bilgi sahibi olmuş oldum . Basit bir anlatım ,güçlü bir anlatı... Bir kitap okumuyoruz o kitabı adeta yaşıyoruz. ☆☆Not:Okuyun fakat okuduğunuzu okumak için okumayın.Araştırın ,yorumlarını , eleştirilerini okuyun.İşte o zaman kitaba tek bir gözle değil birçok gözle bakmış olursunuz.Ve aslında o kitabın sizin görmediğiniz kaçırdığınız ne kadar çok tarafı olduğunun farkına varırsınız.İşte okumanın zevkine o zaman varırsınız. ☆☆
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,2bin okunma