2020 29. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2020 16:44
Sabahattin Ali'nin ölümünden yıllar sonra, kızı tarafından Nükhet Esen' verilen bir sandık dolusu tamamlanmamış notlardan derlenen bir kitap. Bu yüzden kitabı anlatımı ve dili açısından eleştirmek yanlış olur. Okumak isteyen arkadaşlar, bunun bilinciyle okursa daha faydalı olur diye düşünüyorum. En azından Sabahattin Ali'ye haksızlık etmemiş oluruz. Kitap 4 hikaye, 11 şiir, 9 gazete yazısı, "Kağnı"nın opera hali ve de yazmayı planladığı hikaye ile romanların listesinden oluşuyor. Benim için en dikkat çekici olan, yazarın hikayeleri ve gazete yazıları oldu. Özellikle "Çakıcı'nın İlk Kurşunu'nda ağır bir Abdülhamit ve toplum eleştirisi bulunuyor. Söylediklerininde haksız olduğunu söylersek yanılmış oluruz. Çünkü Sabahattin Ali, o dönemin sorunlarını, en çok sıkıntı ve zorluk yaşayan köylünün gözüyle yazıyor, anlatıyor. Gazete yazılarıysa, yaşadığı dönemin hükümetine ağır ve haklı eleştirilerle dolu. Özellikle milliyetçilik, hürriyet ve kadınlar üzerine yazdıkları tartışılması, konuşulması gereken şeyler. Konuşmalıyız çünkü günümüzde çok fazla bir şey değişmemiş. Hala bazı konularda tabularımızı yıkamıyoruz. Hala bazı konularda aşırı dar bir bakış açısına sahibiz maalesef. Sabahattin Ali, yaşadığı dönem Türkiye'sinde solcu bir yazar olarak bilindi ve bu yüzden de çok ağır eleştirilere ve baskılara maruz kaldı. Özellikle Hüseyin Nihal Atsız, Fuat Köprülü, Falih Rıfkı Atay ve dönemin hükümetine yazdığı gazete yazıları üzerinden eleştirilerde bulunduğu için, ağır tehditlere maruz kaldı. Aziz Nesin ile birlikte çıkardıkları" Marko Paşa" dergisinden sonra, hapse mahkum edildi. Türkiye'de yaşamış birçok yazar ve sanatçımız gibi, o da bu baskılardan kurtulmak için yurtdışına kaçmayı istedi. Ama maalesef kaçamadan vahşice öldürüldü. Hala bir mezarı bulunmayan Sabahattin Ali, arkasından "100 Temel Eser" içinde bulunan birbirinden değerli onlarca eser bıraktı.
Çakıcı'nın İlk KurşunuSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 20249,6bin okunma