2020 23. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2020 15:06
Aslında incelemelerimi kendim için yazıyorum, okuduğum kitaplardan maksimum verim almak ve okuduklarımı unutmamak, bende uyandırdığı duyguları kendimde tam olarak yer edinebilmesi için. Bu yüzden spoiler, eksik veya tam anlamıyla analiz kaygılarına girmeden istediğim şekilde yazıyorum. Hakkını veremeyebileceğim için özgüvenle yazamıyorum. Her neyse başlıyorum. Kitap 1914 yilinda yazilmis ve bundan 5 yil once 1909’da Trajik Hafta’da anarşistler, sosyalistler ve cumhuriyetciler militarizme ve somurgecilige isyan etmiştir Bu ayrintiyl da Unamuno romanda Eugenia’nın enistesinin agziyla bu SİYASİ SİS’i romanda ucundan değiniliyor. Roman psikolojik ve felsefik ogeler barındırır. Sıkıntı, zaman, ölüm, gerçeklik, kurgusallık, mülkiyet ve siyasi tarzda terimlerle akış sağlanır. Roman kahramanı Augusto’nun kendi monologlarıyla gönlümü daha çok çelmiştir. Aslında bir arayıştadır Augusto. Eugenia onun yaşamında kendi deyimiyle sisinde bulduğu yeni çözümdür, arayışıdır. Amacı aşktı. Soyuta aşıktı ve bu hep içinde var olmuştu. Önüne gelen herkese aşık olmuştu kendi deyimiyle. Sevdiği Eugenia veya Rosario değildi. Eugenia ile sadece bu içindekini gün yüzüne çıkardı. Eugenia bir simgeydi. Aradığı ve bulmak istediği ruhtu yalnızca. Eugenia kazanılması gereken savaştı. Yaşamındaki anlamdı arayıştı. Aşka sığınarak varoluşunu gerçekleştiriyordu bu bağlamda. Genel hep sorgulamalarla geçer. Varoluş, duygular, mantık, gerçeklik, kurgusallık, intihar sorgulanır. Duyguları ve mantığı arasında sorgulamalar yaparken kendini somut dünyada var olduğunu hissederken, varoluşsal bunalımı artmış, intihara kadar sürüklenmiştir. Bu intiharı da Victor, Unamuno’nun kendi fikirlerini dayattığı kahraman, aracılığıyla bilincine yerleştirmiştir. Ruhsal bunalımlar iç monologlar sayesinde daha gerçekçi kılınmıştır. Kitabın sonlarında ise kalbimi bıraktım. Allah’ım o nasıl bir hesaplaşma. Bunu anlatabilmem imkansız. Unamuno gerçeklikle kurguyu harmanlayıp kendini Augusto ile bir yüzleşmeye koyar. Kitabın sonunun bu kadar kaliteli olacağını tahmin edemezdim. Enfesss
SisMiguel de Unamuno · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20236bin okunma