Kült olacak bir potansiyeli varmış.
2020 108. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 10:23
Kült olabilecek bir eserin bu kadar az bilinmesi ve az okunması beni üzdü açıkçası. Dickens'ten ilk defa bir kitap okuyorum ve gerçekten zamanının ötesinde bir yazarlık çıkarmış bu kitapta. Kitaba övgüler diziyorsun neden 8 verdin' diyebilirsiniz. Ama bununda sebebi var :) Kitabın ana karakteri kimsenin sevmediği ve günümüzdeki çoğu insana benzeyen yapıda olan kıcıklıklara sahip Scoorge'tu. Bu kıcık,cimri,bencil ve Hayattan zevk almayan bilmeyen adama güzel bir sürpriz çıkageliyor. Ölmüş Eski büro arkadaş hayaleti Scorrge uğruyor. Ve ona gelecek 3 hayalet hakkında bilgi veriyor. Scorrge'u Geçmiş-Şimdiki ve GElecek zaman hayaletleri ayrı ayrı ziyaret edecek ve bu ziyaretler sadece sözlü olarak olmayacak onu da o zamanlara yolculuğa çıkaracak. Kitabın konusu çok hoşuma gitti. Çok sağlam bir kreatiflik var bence. Geçmiş zamanda yazılmış bu kitabın şimdiki zaman için bile modern sayılabilecek sağlam kurgusu var. Scoorge bu zaman yolculuklarında neler yaşayıp neler görecek onlar spoiler kısmına girer o yüzden oralara girmiyorum. Ama kesinlikle okuyun kısa ve öz zaten. Okuması da rahat. Kesinlikle sağda solda yazdığı gibi korku ögeleri içermiyor. Ben daha çok gülümsedim hatta. Şimdi biraz olumsuz taraflarına gelelim. Kitabı kült olmaya aday. Ama aday sadece. Çünkü teknik olarak yazım mantığı uygun olsa da Zaman yolculuklarda çoğu zaman sadece yolculuktaki görüntüler anlatılıyordu. Scoorge'un duygularını hissedemiyorsunuz pek. Çünkü ona az yer verilmiş. Çoğunlukla yolculuğun sonunda dile getiriliyor. Ama bu kesinlikle yeterli değil.Scoorge da çokça yer verilmesi gerekiyordu o kısımlarda. Onun dışında kısa ve öz oluşu hem iyi hem kötü bir özellik. İnanın suç ve ceza kadar uzun olsa hiç sıkılmadan okur ve eğlenirdim. Çünkü öyle bir yapısı var. Sadece daha fazla olay ve duygu yedirilirdi o kadar. Bir de son olarak. Sonu çok kısa olmuş be. Aşırı kısa. Daha uzun olmalıydı. Ama kitabı gerçekten sevdim. Eksileri olduğu için 2 puan kırmak zorunda kaldım. Keşke daha iyi olsaydı ve bu potansiyeli çok daha iyi kullansaydı. NEyse Scorrge'un duygularını pek alamadım ama benim ufkumu açtı ve sevdim kitabı. Size de tavsiye ederim. Sonraki günlerde de çizgi romanını okuyup incelemesini eklerim. Orada görüntüler olduğu için duygular ve Scorrge'n tepkileri çok daha iyi yansıyabilir biz okuyuculara. Bu arada ben en çok Şimdiki Zaman hayaletini ve yolculuğunu sevdim çünkü Scoorge en çok orada olaya dahildi.
Bir Noel ŞarkısıCharles Dickens · İthaki Yayınları · 201811,3bin okunma