2020 94. kitabı
Kadınlar üzerine yazılmış şeyleri inceliyor ve ortaya atılmış cinsiyetçi sözlere güzel cevaplar veriyor Woolf. Pek çok güzel noktaya değiniyor. Çünkü aslında bugün bile kadınların bazı alanlarda beceriksiz olduğu dile getirilir ve bunun kadınlarla ilgili olduğu öne sürülür. Oysa Woolf zamanında yazın alanında kadınların geride kalışıyla buna güzel bir cevap vermişti. Toplumda arka plana atılmış birinden Shakespeare olmasını bekleyemezsiniz. Olay da bu aslında. Aynı şekilde desteklenmeyen iki taraftan aynı şeyleri bekleyemezsiniz. Kaldı ki bugün hala kadın bastırılmaya çalışılıyor. Kadın bugün hala toplumdan uzak tutulmaya çalışılıyor. Bu yüzden Virginia'nın sözlerine kulak verin. "Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!" Kitaba da son verirken, kadınları methetmiyor ya da yüceltmiyor. Sert bir tavır takınmama izin verin diyor ve devam ediyor: "Size önceki sözlerimle insan soyunun uyarılarını ve ayıplamalarını yeterince aktardım mı? Bay Oscar Browning'in sizi nasıl aşağı gördüğünü size anlattım. Bir zamanlar Napolyon'un sizin hakkınızda ne üşüdüğünü ve şimdi Mussolini'nin ne düşündüğünü belirttim. Profesör X'e atıfta bulundum ve kadınların erkeklere göre zihinsel, ahlaki ve fiziksel anlamda aşağı düzeyde olduklarını belirten açıklamasına öncelik verdim." Bu, kadınların da kendileri hakkında neler düşünüldüğünü bilmesi ve bunları kabul etmemesi için ve toplumda yer alması için bir teşvik niteliğinde. Kadınların dünyasında bir gezinti yapmak isterseniz bu kitabı okuyun derim. Bu kitabı okurken sürekli bölünmesini istemezsiniz. Bu yüzden okumaya başlamadan önce şartları uygun hale getirmeli....Bence iç seslerine kulak vermek isteyen kadınlar ve kadınların kurmacalarının neler olduğunu merak eden erkeklerin okuması gereken harika bir kitap. Tavsiye ediyorum. İyi okumalar ?
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · İletişim Kitabevi · 202148,1bin okunma